Uvođenje čvrste hrane & Baby led weaning


Uvođenje čvrste hrane je proces koji se odvija postepeno I dešava se između 4. i 6. meseca deteta, u zavisnosti od njegove spremnosti. Svaka beba je drugačija, tako da je ovaj važan događaj u životu svake bebe I svakog roditelja individualan.

Danas većina pedijatara ne čeka da bebe napune šest meseci kako bi počele sa čvrstom hranom. Veliki broj smatra da su bebe već nakon navršena 4 meseca spremne za nemlečnu ishranu. Opet naglašavam, svaka beba je drugačija pa će i početak nemlečne ishrane biti u različito vreme kod svake. Najsigurnije je da se svakako pre početka konsultujete sa svojim pedijatrom i dobijete “zeleno svetlo”.

Viktor je prvu kašicu probao sa pet i po meseci. Ja sam ga do tada dojila i želela sam da sačekam što je duže moguće. Ipak, već sa negde oko 4 i po meseca on je počeo da primećuje šta mi jedemo, želeo je da pipne, pokušavao da dohvati i uzme hranu iz moje ruke i čak se dešavalo da se malo rasplače kada ne dobije to što je ugledao.
Kada budete vršili svoje “istraživanje” videćete da postoji nekoliko glavnih pokazatelja da je beba spremna za čvrstu hranu:

  • Može potpuno da drži glavicu bez podrške
  • Može da sedi
  • Povećan apetit – pokazuje da je gladna i nakon podoja/formule
  • Zainteresovana je za hranu koju drugi jedu
  • Žvaće dok vas gleda kako jedete
  • Nestao je refleks za izbacivanjem hrane iz usta

Najbolja hrana za start

Svi smo čuli i pročitali za različite namirnice koje je najbolje uvesti prvo. Ipak, svaka mama ima isto pitanje “Sa čime da počnem?”

Meni su govorili da ne počinjem sa voćem jer će beba nakon nečega što je slađe od mleka (npr.banana) odbijati da sisa i da jede povrće. Preporučili su mi pirinčanu kašicu jer tako većina beba počinje. Tako smo i uradili. Međutim, Viktor je 3 dana za redom nakon malog obroka pirinčane kašice svaki put povratio. Nakon toga, nisam mu je više davala. I tako sam odlučila da počnem sa kuvanom jabukom. Oduševio se! Prvih par namirnica sam mu davala po 3 dana svaku u jutarnjim časovima sat vremena nakon prvog podoja. Nakon toga jeo je i drugo voće, i povrće i sisao uredno.

Na mnogim sajtovima na netu sam čitala kako je najbolje davati im te prve obroke u popodnevnim satima. Moje prvo pitanje je bilo “A šta ako je alergičan??? Da li je pametno davati mu hranu za koju ne znam kakva će reakcija biti, baš pred spavanje? Da li je lakše juriti u bolnicu noću kada je teže dobiti taksi, naći lekara i slično?” Odlučila sam se da krenemo sa doručkom i on je to sjajno prihvatio.

Kao što rekoh, mi smo prvo krenuli sa kuvanom jabukom. Nakon toga sam počela da kombinujem – probamo voćku 2-3 dana, zatim neko povrće isto tako 2-3 dana. Išli smo sledećim redosledom: jabuka, krompir, šargarepa, banana, tikvica, avokado, bundeva, kruška, šljiva, breskva, kajsija, brokoli, karfiol, spanać…. I tako redom.
Ja sam to radila na sledeći način:
– skuvati na pari ili u loncu sa malo vode dok ne omekša
– iseckati na komadiće
– staviti u blender ili koristiti štapni mikser
– dodati mleko ili formulu ako je previše gusto
– napraviti pire
– hraniti isključivo na kašičicu
– nakon obroka uvek ponuditi da sisa/ flašicu

Imali smo sreće, Viktor je svaku namirnicu sa zadovoljstvom prihvatao. Nakon par isprobanih, počela sam da kombinujem one koje sam mu već dala sa novim.
Ono što je važno na početku je da imate neku stolicu ili neko mesto gde beba može da sedi i lepo ručka. To može biti i vaše krilo.


Što se tiče rasporeda obroka, mi smo to uvodili postepeno na sledeći način: do 6. meseca jedan nemlečni obrok dnevno (mi smo kao što sam već napisala uveli prvo doručak). Oko 7. meseca smo uveli drugi obrok i to je bio ručak, a oko 8. meseca smo uveli i treći obrok, večeru. Večeru sam uvek gledala da mu dam jedno 2-3 sata pre spavanja da bi bolje zaspao. Naravno, između čvrstih obroka beba mora imati I redovne podoje. Ja sam ga svaki put nakon buđenja dojila, sat vremena nakon toga bi klopao i uvek bih ga ponudila da sisa nakon obroka.

Baby Led Weaning

Tradicionalno, neki koraci u ishrani bi trebali da idu prelazno i postepeno. Prvo idu polutečne kašice, zatim izblendirana ili izgnječena kašica od voća i povrća i nakon toga sitno iseckana hrana koja uključuje žumance, meso, ribu i druge namirnice koje obiluju proteinima.

Ipak, u svetu se pojavio jedan trend koji podržavaju i lekari i nutricionisti i postaje sve više rasprostranjen i popularan. Baby Led Weaning. Ovaj princip ishrane uključuje hranjenje bebe na ne sasvim klasičan način. Bebi se daje hrana koja nije kašica već komadići dobro skuvane hrane da sama jede. Popularno “finger food”. Ovaj princip uvođenja čvrste hrane prihvata sve veći broj roditelja širom sveta. Stručnjaci smatraju da ovaj način ishrane zapravo utiče pozitivno na stvaranje dobrih navika u jelu i omogućava bebi da sama istražuje ukuse i teksture. Takođe, bebe prirodno imaju refleks koji ih sprečava da se zadave komadićima hrane (naravno, ako je hrana iseckana na pravilan način).
Od kada sam čula za BLW, bila sam zainteresovana. Ipak, nisam imala smelosti da Viktoru od samog početka dam samo finger food da jede, pa sam forsirala kašice. Ipak, kada je napunio 6-7 meseci ponudila sam dobro skuvanu šargarepu iseckanu na štapiće. Isto tako sam mu dala i svežu papriku i krastavac. On to nije pojeo, uglavnom je žvaćkao I sisao. Ipak, postepeno sam mu davala sve više finger food i moj Viktor je već sa 8 meseci naučio sam da jede brokoli i karfiol, šargarepu, komadiće hleba I tosta, pirinač, testeninu, bananu, jagode, borovnice…. I još dosta drugih namirnica. Sada sa 11 i po meseci, on maltene sve može da jede sam. I on želi da jede sam 😀

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BLW možda izgleda kao malo drastičniji pristup, ali stručnjaci tvrde da je prirodniji. Svakako mislim da nije loš, ali naravno mora se primenjivati veoma pažljivo. Ako odlučite, pre početka se baš dobro informišite. Na YouTube-u postoji mnoštvo klipova na ovu temu (kako početi, na šta obratiti pažnju i slično).
Za sada mislim da je kombinacija kašica i BLW idealan spoj, što se u našem slučaju i pokazalo kao dobar izbor.

Takođe, preporučila bih knjigu koju sam ja koristila od početka uvođenja čvrste hrane:
Baby and Toddler Meal Planner, Annabel Karmel. Ja sam je poručila preko Amazona i prezadovoljna sam! Knjiga uključuje SVE što treba da znate o uvođenju hrane, koje namirnice kada, kojim redosledom i na koji način. Takođe sadrži pregršt fenomenalnih recepata raspoređenih prema uzrastu. Savršen priručnik!


Prijatno 🙂

 

*** Ja nisam lekar i nisam stručnjak, već mama i prenosim svoja iskustva ***

Pratite me na Instagramu i Fejsbuku i ukoliko imate neka pitanja oko hrane sa kojom smo mi počeli, kako smo i šta kombinovali, slobodno pitajte. Takođe, slobodno podelite vaša iskustva i reakcije beba na određenu hranu.