Knjige za svakog roditelja

Nije lako biti mama koja voli da čita. Kao neko ko je odrastao uz knjigu I tu prelepu naviku negovao kroz čitav dosadašnji život, za mene je bio potpuni šok nedostatak vremena za knjigu od kada sam dobila bebu!

Zapravo, od kada sam postala mama,  moje čitanje svelo se na čitanje knjiga o bebama, njihovim potrebama, razvoju i nezi. Čak i kada bih imala višak slobodnog vremena, skuvala sebi čaj, uzela neki roman i ušuškala se, uvek bih nekako završila sa knjigom “za bebe” ili čitajuci na internetu neki članak o bebama ili mamama.

Iako će možda za većinu (koja nema decu, ako ima takvih koji ovo čitaju), ovo zvučati strašno, to zapravo uopšte nije. Štaviše, jako je lepo potpuno se prebaciti u majčinski način razmišljanja. Svaka mama zna da od momenta kada tvoja beba dodje na svet, dok  raste I svakim danom se razvija sve više, svaki trenutak je neka novost, ti zapravo i ne želiš toliko da čitas tamo neki novi roman (ok, ponekad zaista I želiš), već razne informacije ili iskustva drugih mama koja će ti možda biti od pomoći. Šta zapravo želim da kažem je, svakoj mami je zaista I neophodno, a I zadovoljstvo, da čita korisne teme vezane za njenu bebu ili za nju samu, za ishranu, dojenje, oporavak, bebin san, I jos mnogo drugih stvari.

Sve u svemu, postoji zaista jako veliki broj knjiga za mame i tate. Kao neko ko je zaista proveo jako mnogo vremena čitajući u trudnoći, a i nakon porodjaja, izdvajam knjige koje bih preporučila svakom roditelju da pročita. Neke od njih su priručnici sa savetima lekara stručnjaka, a neke su romani sa interesantnim iskustvima i priče koje će prijati mami za opuštanje.

Evo ih (konačno, posle ovog dugog uvoda):

 1. What to expect, the first year – Heidi Murkoff

Ovu knjigu sam dobila od drugarice koja je I sama mama dok sam bila na početku trudnoće. U tom momentu sam na telefonu imala aplikaciju What to expect koja mi je bila od ogromne pomoći. Prepuna dobrih saveta, koristila mi je svaki dan sve do porođaja. Kada sam dobila knjigu, tačno sam znala da će isto tako nastaviti da mi koristi kada beba dođe.  Autorka je vrlo poznata i priznata i osim ove izdala je još nekoliko povezanih knjiga. Zanimljivo je da je na ideju došla u svojoj prvoj trudnoći kada je, iako čitajući razne knjige, ostala bez mnogih odgovora na pitanja koja muče svaku trudnicu.
Knjiga What to expect, the first year prati razvoj bebe od prvog dana do prve godine. Jako je detaljna i bukvalno poseduje odgovore na SVA vaša pitanja. Ja je čitam i unapred a i kada mi nešto konkretno zatreba. Baš baš preporučujem!

Izdavač našeg izdanja: Kreativni centar

 1. Put ka uspesnom dojenju – Marija Taraba


Knjiga napisana kao priručnik sa najčešćim pitanjima i odgovorima vezanim za dojenje. Autorka je savetnica za dojenje koja u ovoj knjizi piše o svim prednostima dojenja, kako početi, kako održati dobar ritam dojenja, navodi različite probleme koji se mogu javiti pri dojenju i kako ih rešiti.  Takođe, u knjizi se na jasan način pobijaju mitovi o “zabranjenoj” hrani za mame koje doje. Autorka obrazlaže zašto nije potrebno lišavati se hrane koju volite, šta je korisno jesti a koje namirnice smanjiti zbog opšteg zdravlja. Kratko i jasno. Preporučujem.

Izdavač: Kreativni centar

 1. Ljubi me mnogo – Karlos Gonsales


Knjiga o tome kako odgajati decu s ljubavlju. Reći ćete, pa naravno da ću ih odgajati s ljubavlju. I naravno da hoćete. Ipak, ovaj neobičan priručnik o roditeljstvu će vam svakako biti zanimljivo štivo. Napisan sa ciljem da pokaže kako se deca mogu vaspitavati prirodno i spontano, polazeći pre svega od osećanja a ne od pravila.  Knjiga koja objašnjava kako deca funkcionišu, zašto se ponašaju kako se ponašaju, sa dosta korisnih i lepih saveta. Pozivajući se na naučne studije, autor nam na primer objašnjava zašto je pametno i dobro uzeti bebu kada plače, maziti je i grliti, voleti i ljubiti. Najtoplija preporuka.

Izdavač: Kreativni centar

 1. Kako odgajati sinove – Stiv Bidalf


Knjiga za roditelje dečaka. Svetski bestseler. Knjiga o dečacima, njihovom razvoju. Govori o tome zašto su dečaci drugačiji, kako ih odgajati, i kako im pomoći da postanu srećni i uravnoteženi muškarci. Autor ove izvrsne knjige je poznati porodični terapeut i u ovoj knjizi jako lepo objašnjava razvoj decaka od rođenja pa sve do zrelih dana.
Knjiga sadrži teme kao što su stadijumi odrastanja, funkcionisanje mozga dečaka, slabe tačke i kako ih prevazići, testosteron, uloga majke, uloga očeva, značaj osećanja, značaj sporta i još dosta drugih zanimljivih i važnih tema. Veoma korisna knjiga za SVAKOG roditelja koji odgaja sina/sinove. Must read!

Izdavač: Mali vrt, može se naći u knjižarama Delfi

 1. Samopouzdana deca – Gejl Lindenfild

“Nije toliko važno ko smo kada se rodimo, već za šta smo ohrabreni i šta nam je dozvoljeno da postanemo.”
Mislim da citat iznad odlično opisuje ovu knjigu. Fenomenalno štivo koje govori o tome kako pomoći deci da postanu i ostanu srećnija i sposobnija za život i kako da pravilno odrastaju i koriste različite mogućnosti koje im se kroz život pružaju. Ko sve i kako utiče na samopouzdanje dece, kvaliteti roditelja i porodica, uputstva kako naučiti decu korisnim društvenim veštinama, razne strategije i program vežbi za roditelje usmeren ka rešavanju različitih problema.
Naučite decu kako da se “dobro osećaju sama sa sobom”.
Poučno, korisno, “hranljivo”.

Izdavač: Plato

 1. Annabel Karmel – New Complete Baby and Toddler Meal Planner
  Top 100 Baby Purees


Za Anabel Karmel sam prvi put čula od jedne britanske vlogerke koju pratim na youtube-u. Malo sam istraživala I saznala da je A.K. poznat dečiji nutricionista I do sada je napisala desetak knjiga o ishrani i kuvanju za bebe, decu I porodice. Sve knjige je napisala u saradnji sa pedijatrima i strucnjacima iz vise oblasti.
Ove dve knjige sam narucila preko Amazona I bukvalno sam isprobala SVAKI recept iz njih! Prva knjiga mi je trenutno više aktuelna jer moja beba je već velika I ne jede više one prve kašice (100 takvih predivnih recepata se mogu pronaći u drugoj knjizi). Meal Planner je koncipiran tako da prati određene uzraste, od prvih kašica pa sve do klope za decu koja su već napunila prve godinice. Pre svega, u knjizi se objašnjava kada I kako uvoditi koje namirnice, kojim redosledom I zašto neke tek kasnije. Sve je vrlo lepo I detaljno objašnjeno. Sadrži veeeliki broj preukusnih, zanimljivih, hranljivih i bogatih recepata. Svaki od njih je vrlo lako napraviti a osim što ih dajete bebi, svakako će se i vama svideti! Recepti su podeljeni na dorucak, voće, užina, povrće, meso, riba, tako da je vrlo lako planirati obroke. Takođe, autorka nudi i ideje planera obroka od prvih kašica, kako ih kombinovati sa dojenjem, koje sam ja oberučke prihvatila i mislim da su sjajni!
Ove knjige preporučujem jer mislim da su fenomenalne i meni bile od oooogromne pomoći! I dalje jesu! Svakako planiram da naručim još neku njenu knjigu kako Viktor bude rastao.
Možete posetiti I njen sajt https://www.annabelkarmel.com/ koji je takođe jako dobro koncipiran I na njemu mozete pronaći dosta recepata. Trenutno su aktuelni praznični recepti. Uzivajte J

Poručila sam je sa Amazona, vidim da kod nas imaju neka mini izdanja, izdavač: EvroBook

 

 1. Go the F**k to sleep – Adam Mansbach & Ricardo Cortes

Duhovita knjiga o deci koja ne spavaju. Svaki roditelj zna kakva to muka zna da bude. Da se ne lažemo, svako dete koje “ne dozvoljava” svojim roditeljima da spavaju tera ih na psovke. Ova knjiga je o tome, zanimljiva, duhovita, tako tačna, i skroz na mestu. Čitajte je, smejaćete se, a mozda je čitajte i svojoj deci J
Izdavač: Akashic Books, ne znam da li ima kod nas. Mi smo je kupili u Americi. Ima na Amazonu, košta oko 7 funti.

 

 1. Zovem se mama – Jelica Greganović

Ovo je priča za nas roditelje. Ispričana na veoma duhovit način, autorka nam vrlo iskreno “otkriva” kako su sve sumnje, strahovi, panike, tuge i sve emocije koje obuzimaju nas roditelje, NORMALNE! Dok čitate ovu knjigu, čitaćete o svemu onome kroz šta i sami prolazite ili ste već prošli sa svojom decom i biće vam drago što se to svima dešava. Jako zabavna i opuštajuća knjiga.
Autorka je mama troje dece i usrećuje nekoliko pasa.

Izdavač: Laguna

 1. Prava porodica – Toni Parsons

Obožavam knjige Tonija Parsonsa. Iako sam pročitala sve njegove knjige, neke i više puta, ovu sam pročitala tek skoro, kada sam postala mama. Knjiga nije nikakav vodič niti priručnik za roditeljstvo, već jedan sasvim životni roman. Ispričan Tonijevim predivnim, pitkim stilom, uvući će vas u priču o tri sestre koje se bore sa porodićnim izazovima, svaka na svoj način. Priča o ljubavi, sreći i o tome šta zaista znači porodica i njena podrška.

Izdavač: Laguna