Bebina dnevna rutina (9-12 meseci) *saveti i trikovi za spavanje u tekstu*

Viktor je napunio 12 meseci. Njegova dnevna rutina se menjala s vremenom.

Danas ću pisati o njegovoj dnevnoj rutini, šta jede, kako spava, sa čime se igra i slično. Ova rutina je otprilike ista već neka 3 meseca i nije bilo mnogo promena u njegovom rasporedu od jeseni.

6-7 am: Viktor se budi otprilike između 6 i 7. Najčešće je to oko pola 7. Obično ležimo u krevetu narednih pola sata, malo se igramo, pričamo i pokušavamo da ustanemo (mi, ne on) 😀 Ustajemo, menjamo pelenu i oblačimo se. To uglavnom ujutru radi tata dok mama odlazi u kupatilo. Odmah nakon toga praznim mašinu za sudove i počinjem sa pripremom doručka.

7:30-8 am: Viktor najčešće za doručak klopa poridž od ovsenih pahuljica sa voćem, baby kašicu sa 5 žitarica (mi koristimo Baby King), griz od spelte ili francuski tost (prženice) sa malo pavlake ili sira. Ponekad mu dam i grčki jogurt sa cornflakes-om ili mu napravim mini omlet. Žitarice mu spremam uglavnom sa kravljim mlekom ili formulom.
Nakon doručka se igramo, ili se on igra sam sa svojim igračkama dok mama sprema ručak.
Trenutno nam je omiljena igračka Baby Walker sa interaktivnom tablom koja se skida.

Obožava da lista knjige. Uglavnom su to knjige sa različitim teksturama, i on može sam da se igra i priča sa knjigama jako dugo. Obožava i loptu i stalno želi sa nama da se dobacuje. Prazne plastične flašice od Rose su aktuelne već nekih 6 meseci i nepresušna su zabava. Tu su i gumene kocke koje baš u poslednje vreme voli.

10-10:30 am: Viktor još uvek ima dve dremke u toku dana. Jedna je otprilike 3 sata nakon buđenja, a druga popodne oko 3 pm. Trenutno između dve dremke ne može da ostane budan duže od 3-4 sata. Ranije je to bilo 2-2,5 sata. Od kada smo ustanovili rutinu redovnog dnevnog spavanja, Viktor mnogo duže i bolje spava i preko dana i noću. Noću se uglavnom probudi samo jednom i traži flašicu, ili u poslednje vreme, sve češče, prespava celu noć.
***extra savet:
Dnevne dremke – Dnevne dremke direktno utiču na noćni san bebe! Viktor je u prvih par meseci spavao po pola sata dnevno i bilo je bas naporno. Noću se budio. Onda sam malo istraživala i zaključak je sledeći: od dnevnih dremki i njihovog kvaliteta zavisi koliko će i kako beba spavati noću! Takođe, bitno je da bebe danju imaju dremke na određeno vreme (u određenom razmaku). Npr. beba koja ima 3-6 meseci ima dve ili tri dremke dnevno sa razmakom od 2, maximum 2.5 sata (vreme kad je budna između dve dremke). Ako je stariji, onda 3 sata i tako dalje. Ja sam to počela da primenjujem. Viktor bi se probudio iz dremke i ja bih bukvalno gledala na sat i nakon 2 sata bih polako počela da ga dojim, i da ga uspavljujem. I upalilo je! Uspavljivala sam ga tako sa 4-5 meseci na 2.5 sata i počeo je da spava duže! Na početku je bilo teško uspavati ga, ali kada se navikao, počeo je sve lakše da se uspavljuje. Sada trenutno kao što sam već pomenula,UVEK spava po sat-dva i vrlo lako ga uspavam. 
Nema spavanja u pokretu –  jako bitno (!!!) prestali smo u potpunosti da dremamo napolju u pokretu jer sam pročitala na više mesta da se beba tako naspava isto kao i mi dok spavamo u kolima ili avionu!!! Tj. ne naspava se lepo i nema kvalitetnu dremku. Mnogo je bolje za bebu da spava kod kuće preko dana. Osim naravno ako baš moramo negde da budemo, onda odspava napolju, ali zato druga dreka je obavezno kod kuće. Ako je lepo dremao u toku dana, onda dobro spava i noću.
I mama spava -Takođe smo primenjivali da, dok nije spavao duže od pola sata dnevno, ja spavam sa njim i tada jje mogao da spava i po 3 sata u cugu! Tako da, mame, odremajte i vi sa svojim bebama, i vama će koristiti, a i beba će se naspavati.
Rutina pred spavanje – Pred svako spavanje imamo određenu rutinu: kupanje, masaža, igramo se i mazimo zajedno na krevetu, mleko, uspavanke, spavanje. Vi možete ustanoviti svoju rutinu koja uključuje različite aktivnosti. To može biti i kratka šetnja, čitanje priča za laku noć i slično.
Vreme za krevet– kažu da ako bebe ranije legnu (7 uveče bi bilo idealno) onda čvršće zaspe i duže spavaju. Tako da smo mi počeli polako da pomeramo vreme za spavanje. I to je takođe kod nas upalilo.
Sva deca su, naravno, drugačija, ali možda vredi pokušati.
Igračkica– mi smo Viktoru suptilno nametnuli igračkicu za spavanje, malog plišanog zeku. Sada kako odemo u spavaću sobu, on traži zeku i odmah zna da je vreme za spavanje.
Laža – lažu smo počeli da mu dajemo samo kada je vreme za spavanje, nikako dok se igramo ili u šetnji. Jedini izuzetak je bilo prmanje vakcine i odlazak kod doktora tj. ako se uznemiri.
Dnevnik dremki – Ovakav dnevnik možete da vodite na početku primene neke od tehnika spavanja ili ako se u nekom periodu dremke ili noćni san poremete. Od dnevnih dremki direktno zavisi i noćni san, tako da ako beba neku noć ne spava dobro, vodite devnik i pogledajte kakve su biile dremke tog dana jer su vrlo verovatno one uticale na san. Naravno, izuzetak bi bilo ako je beba bolesna, ili je muče zubići ili grčevi ili nešto drugo. 

11-11:30 am: Viktor drema uglavnom oko sat vremena, nekad sat i po. Mleko pije pred spavanje. Uglavnom 150ml. Bebama u ovom uzrastu treba oko 500ml mleka dnevno.

12-12:30 pm: Ručak mu je uvek oko 12. Za ručak uvek ima nekoliko vrsta povrća, nekad meso, nekad žumance, pirinač, testeninu, nekad malo sa pavlakom ili jogurtom, nekada jede i hleb. Ideje za ručak će već biti posebna tema. Ništa od hrane više ne blendiram, čak više ne gnječim ni viljuškom. Isključivo seckam na sitno i on to super klopa. Uvek ima neki finger food da sam jede, i to obožava.

13: Nakon ručka uvek idemo u šetnju. Od kako je počela zima, šetamo uglavnom samo jednom u delu dana kada je najtoplije. Šetamo svaki dan, čak iako je baš hladno, makar pola sata jer to pravi ooogromnu razliku. Uglavnom smo napolju između sat i dva. Nekada idemo u park na ljuljaške, nekada samo šetamo po kraju i pravimo veliki krug, a nekada moramo i na pijac ili u prodavnicu.
Ako je baš užasno vreme, pljusak ili nevreme, onda ili ostajemo kući, i organizujemo druženje sa nekom drugom bebom ili odemo kod tetke ili ponekad u shopping centar.

15-15:30: Nakon što se vratimo iz šetnje, užina sveže voće ili pečenu bundevu, pečenu jabuku i ponekad keks Lino za bebe i ubrzo zatim popije mleko  i na redu je druga dremka.

17-18: Nakon što odspava između sat i dva (uglavnom dva), na redu je večera. Večera je obično slična kao ručak,  ili mu spremim griz, kačamak, žitarice. Nakon večere se igramo sve do momenta kada je vreme za kupanje i spavanje.

19-19:30: Kupanje. Viktor obožava kupanje i voli da se igra u kadici i da pljuska nogicama.

20: Vreme za pajku. Obavezno je mleko 200-250 ml (u zavisnosti koliko je popio u toku dana) i malo valjanja i igranja na krevetu. Viktor se dosta vrti i nemirno spava pa ga ja pokrivam noću minimum 3 puta jer je uglavnom uvek otkriven. Zbog toga smo počeli da koristimo vreće za spavanje i zaista su pun pogodak. Čak i on, koji voli da su mu nogice otkrivene, prihvata vreću i ne buni se.

To bi bila Viktorova dnevna rutina u periodu između 9 i 12 meseci. Pišite kakva je vaša rutina i da li se vaša beba budi noću i dalje i koliko često. Ukoliko imate savete, volela bih da ih čujem.

Love, K