Saveti za novopečene mame

Postati mama prvi put je nešto najlepše na svetu. Taj osećaj je neopisiv i zaista se ne može dočarati rečima. Sva ta nova osećanja koja preplavljuju. Plus hormoni 😀

Naravno , pored sve te lepote i ljubavi koja je obuzela čitavo vaše biće, javlja se i dosta drugih emocija i osećanja. Strah, neizvesnost kako ćete sada odjednom biti odgovorni za tu malu novu osobu, plus vaše telo je prošlo kroz neverovatan šok i osećate se kao da vas je pregazio voz, sve boli, borite se sa dojenjem, plus nespavanje…hormoni, osetljiviji ste nego inače, a opet dovoljno je da pogledate taj mali, divn smotuljak i odmah zaboravite na sve ostalo.

Ipak, postoje stvari koje svaka mama nauči iz svog iskustva sa prvom bebom. Neke mame su mudre pa poslušaju savete drugih i već u startu znaju par stvari koje će im olakšati te prve dane. Ja sa vama delim ono što  mislim da je korisno i što je meni dosta pomoglo da se oporavim (ja sam imala težak porođaj, i oporavak nije bio ni malo lak).

 1. Spavajte kada beba spava.
  Ovo ste sigurno čule sto puta do sada, ali verujte da ovaj savet treba poslušati i ovo je sigurno jedan od najvažnijih. U prvim danima nakon izlaska iz porodilišta, vaše telo se još uvek nije oporavilo, ima toliko obaveza oko bebe, dojenje, jako malo sna. Verujte mi na reč da će vam svaka dremka biti od velikog značaja. Zaboravite na kućne poslove, neka vam u tome pomognu članovi porodice. Odmarajte i dozvolite svom telu da se oporavi.
 2. Iskoristite svu pomoć koja vam se nudi.
  Vaš muž, mama, sestra, svekrva, prijatelji. Svaka  pomoć je dobrodošla u prvim danima. Neka vam pomognu oko pripreme hrane, kućnih poslova a vi to vreme iskoristite da se odmorite i oporavite i provodite vreme sa svojom bebom.
 3. Hidrirajte se!
  Pijte dovoljno vode. Ovo je od velikog značaja. Voda će vam biti korisna za mnogo stvari – ako dojite, velike količine vode (3 l dnevno) će pomoći nadolaženju mleka plus će vaše telo biti snabdeveno dovoljnom količinom za pravvilno funkcionisanje. Takođe, u prvim danima nakon porođaja može biti malo teže otići u WC, tako da voda će vam biti jedan od glavnih saveznika.
 4. Hranite se zdravo i jedite redovno.
  Voće! Povrće! Ono će vam takođe pomoći kod hidratacije i kod varenja, a naravno unećete i vitamine i minerale koji su vam u tom momentu neophodni. I za vas i za bebu, ako dojite.
 5. Budite strpljive!
  Kada se radi o dojenju, početak ume da bude jako težak. Ja sam imala mnogo problema na početku a jako sam želela da dojim svoju bebu. (Uskoro ću pisati o svom iskustvu koje nije bilo ni malo lako na početku). Početak može biti veoma obeshrabrujući, jer verovali ili ne, iako je dojenje najprirodnijja stvar na svetu, ne ide sve tako lako i prirodno svima od početka. Neke mame zaista moraju mnogo da se potrude da bi sve ispalo kako žele. Ali, ne odustajte! Dajte sebi i bebi dovoljno vremena za adaptaciju. Ipak, dojenje je samo još jedna veština koju i mama i beba moraju da nauče. Naravno, ako mislite da je beba gladna, ne bojte se da dodate i malo formule. Zapamtite, najvažnije je da beba dobija dovoljo hrane kako bi se pravilno razvijala i rasla.
 6. Slušajte svoje instinkte. Mama zna najbolje.
  Kada ste novopečena mama, svako ima savet veka za vas. Svaki član porodice, svaki gost koji dođe u posetu, komšinica, pa i prodavačica iz prodavnice će vam reći koju pametnu na temu kako treba gajiti decu. Naravno, sigurno će biti korisnih saveta i dobronamernih, u to ne sumnjajte. Ipak, vi ste mama i vi svoju bebu najbolje poznajete, slušajte šta vam govori vaš osećaj. Poslušajte svaki savet, klimnite glavom, nsamešite se i na kraju uradte ono što vi smatrate da je najbolje.
 7. Emocije.
  Sasvim je normalno da se osećate i tužno i srećno i beznadežno i prepunjeno osećanjima i to sve u isto vreme ili naizmenično. Hormoni su jači od razuma. Nemojte misliti da ste jedina mama koja se tako oseća. Samo polako i strpljivo . Isplačite se kada vam se plače. Dajte sebi vremena, proći će.
 8. Ne opterećujte se bebinom težinom.
   Na početku će vas svi pitati koliko je beba napredovala, mesečno, sedmično, dnevno. Naravno, bitno je da pratite i imate uvid u to, ali ne opterećujte se gramima svaki čas. Verujte mi, vi ćete tačno znati da li vaša beba lepo napreduje, videćete da li dobro jede i kako buckastije izgleda iz dana u dan. Bitno je da vaša beba ima apetit, redovno ručka i da je zadovoljna. A sve ćete to same primetiti i znati.
 9. Provodite vreme 1 na 1 sa svojom bebom.
  Iako vam se može učiniti na samom početku da nikako ne možete ostati same sa svojom bebom, da vaam je uvek i svuda neophodna nečija pomoć, zaista nije tako. Vi ste mama, vi to možete i ta uloga je prvenstveno vaša. Uživajte sa svojom bebom u prvim danima. Mazite je, pričajte joj, ljubite je igrlite do besvesti. Možda jeste kliše, ali zaista mnogo brzo rastu, nećete se ni okrenuti, već će proći prva godina.
 10. Potražite pomoć lekara.
  Ako se neosećate dobro, imate bilo kakve bolove, grudi vas bole, rana boli i zateže, imate čudno krvarenje ili bilo šta drugo vas brine, ne čekajte već pozovite svog lekara i idite na pregled. Proverite da li je sve ok. Mnogo je gore čekati da prođe jer se plašite pregleda jer možete sebi napraviti mnogo veći problem.
 11. Naučite da se smejete kada se desi katastrofa.
  Ako vam se beba upiški ili ukaki u ruku ili na posteljinu ili vam bljucne na tek obučenu čistu majicu, nije kraj sveta. Sve to će vam biti lepe uspomene za nekoliko godina.
 12. Uživajte u svakom momentu, slikajte i napravite zilion slika i snimaka.

 13. Nađite vreme za sebe!
  Ovo je jako bitno, ne samo na početku, već i kasnije. Izdojte barem sat vremena dnevno i radite nešto što volite i što je samo za vas. Pročitajte knjigu, prošetajte, popijte kafu uz omiljenu seriju, izađite sa drugaricom ili odvojite vreme za sport (naravno, sačekajte da se oporavite da biste mogle da počnete sa vežbanjem).
 14. Izdvojte vreme za partnera.
  Mnogo obaveza oko bebe može biti opterećujuće i ponekad ćete zaboraviti jedno na drugo. Ipak, potrudite se da barem jednom sedmično provedete kvalitetno vreme samo vas dvoje. Bez priče o bebi, pelenama, flašicama. Ostavite telefone i posvetite se jedno drugom.

Kako vreme bude prolazilo, biće sve lakše, obećavam 🙂

 

Love, K