Bebe vole da plivaju

Beba I plivanje

Verovatno ste, kao i ja, već čitali na temu bebe i plivanje, gledali snimke slatkih beba na YouTube-u kako prvi put plivaju, bućkaju nogicama i rukicama oduševljeno. Verovatno ste se, kao i ja, pitali da li je tačno da bebe imaju instinkt i mogu da plivaju i rone same nakon rođenja, da li mogu dugo da zadrže dah i gledaju pod vodom. Na ova pitanja ću ubrzo odgovoriti u tekstu koji je rezultat mog istraživanja na ovu temu.

Još dok je Viktor bio u stomaku, imala sam ideju da kada bude beba idemo na časove plivanja za bebe. Svi znamo koliko je plivanje generalno zdravo za sve nas, pa tako je i za bebe. Tu nema dileme. Zdravo je, odlična je vežba za celo telo a sjajna je zabava i za bebe i za roditelje.

Istina vs Zabluda

Ne, nije istina da se bebe rađaju sa instinktivnom sposobnošću da plivaju i rone. Bebe imaju određene reflekse koji čine da tako izgleda. Ako bi zaronili bebu pod vodu, ona bi zadržala dah, širom otvorila oči i počela da mlati rukama i nogama. Ista stvar se dešava kada bebi dunemo u lice. Bebe se rađaju sa ovim refleksom a on se gubi negde oko 6.meseca. Tako da, zaključak je da ovi refleksi ne znače da je beba sposobna da pliva. Tako malena beba još uvek ne može da drži glavu samostalno da bi je mogla podići iznad vode i ne može namerno da zadrži dah, pa samim tim nije sposobna da pliva i roni.

Zašto je plivanje dobro za bebe?

Postoji mnogo koristi koje plivanje može učiniti za vašu bebu. Da li ćete se odlučiti za formalne časove plivanja u nekoj školici za bebe ili jednostavno odvesti svoju bebu na bazen zabave radi, korisno je. Mnogi veruju da ukoliko deca rano krenu sa plivanjem, izbegavaju susret sa bilo kakvim strahom od  vode, postaju mnogo opuštenija jer im je vodeno okruženje poznato od ranog doba. Ovo ide u prilog tome da je opasnost od davljenja dosta manja.

 • Plivanje poboljšava kognitivne sposobnosti. Dok beba pliva ona pomera i nogice i rukice u isto vreme, koristi obe strane tela što podstiče razvoj mozga. Ovakvi pokreti pomažu izgradnju neurona u mozgu. Posmatrajući širu sliku to ima pozitivan uticaj na razvoj jezika i komunikacije, učenje čitanja, usvajanja različitih znanja i pamćenja.
  Četvorogodišnje istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Grifin u Australiji na uzorku od preko 7000 dece je pokazalo da su deca koja plivaju naprednija I u fizičkom I mentalnom razvoju od svojih vršnjaka koji ne plivaju. Posebno je istaknuto da su deca uzrasta od 3-5 godina koja plivaju čak 11 meseci ispred svojih vršnjaka u verbalnim, 6 meseci u matematičkim veštinama, 17 meseci u veštinama prepričavanja tekstova i čak 20 meseci naprednija u razumevanju pravaca i putokaza.
 • Plivanje poboljšava socijalne veštine jer plivanje je društvena aktivnost. Na časovima plivanja ima dosta interakcije što sa roditeljima, drugom decom i trenerima. Deca na taj način uče kako funkcionisati u grupi. Na ovaj način deca se spremaju za životne situacije jer postaju opuštenija u različitim grupama ljudi i različitim društvenim situacijama.
 • Plivanje učvršćuje samopouzdanje. Kada deca nauče kako da funkcionišu u grupi, kako da vrše interakciju sa različitim uzrastima i profilima ljudi, gradi se njihovo samopouzdanje. Postaju samostalnija i lakše se prilagođavaju novim situacijama i novim ljudima.
 • Časovi plivanja mogu umanjiti mogućnost davljenja kod dece. Deca postaju opuštenija i navikavaju se na vodu, a takođe uče i različite tehnike plivanja i održavanja na vodi, a roditelji postanu svesniji opasnosti od davljenja. Nije bezbedno puštati decu u bazen bez nadzora. Ako kod kuće imate bazen, obvezno preduzmite sve mere opreza kako dete ne bi moglo samo dospeti do bazena.

 

Časovi

Iskustva su pokazala da, što ranije “upoznate” bebu sa vodom, manji otpor će pružati i lakše će se navići i osloboditi u vodi i imati pozitivan stav prema plivanju. Takođe, zanimljiva činjenica da se male bebe ne plaše da plutaju na leđima (naravno, ne treba puštati bebu bez nadzora da pluta u bazenu!). To je jedna od veština koju bebe jako rano mogu da savladaju i na taj način nauče da se spasu od davljenja. U svetu su veoma popularni časovi obuke beba i male dece o tehnikama održavanja na vodi – Infant Swim Rescue

U Beogradu ima nekoliko školica plivanja za bebe. One koje sam ja pronašla na internetu i koje bih rado isprobala su sledeće (klikom na ime škole možete pogledati njihove sajtove):

 

Porodična zabava

Jedan od razloga zbog kojih sam odabrala baš ovu temu je Spa vikend koji nas očekuje već naredne sedmice. To će biti Viktorov prvi susret sa bazenom. A čeka nas i letovanje na moru ove godine, pa želim da Viki bude spreman.
Susret sa bazenom ne mora obavezno biti formalni čas plivanja. Ukoliko u vašem mestu postoji javni bazen, možete otići sa svojom bebom.
Bazen, more, jezero, plivanje i brčkanje je sjajna zabava za decu (a i za odrasle). Pevajte bebi dok ste u vodi, igrajte različite igrice i pokažite svojim primerom koliko je plivanje zabavno. Neke bebe pružaju otpor i ne žele da uđu u vodu iz različitih razloga. Nemojte ih terati, pratite njihov tempo. Ponesite bebine omiljene igračkice za kupanje, pokažite mu kako da brčka nogicama i rukicama. Šetajte sa bebom kroz vodu kako bi osetila senzacije vode koja joj doiruje telo. Pokušajte da maksimalno iskoristite zajedničko vreme koje imate i uživajte sa svojom bebom.

 

Čuvajte svoju bebu

Bebe i malu decu nikada ne treba ostavljati same ni u bazenu a ni u kadi kod kuće. Važno je imati na umu da se deca mogu udaviti za tren oka, čak i pri najmanjoj nepažnji. Zato, budite uz svoju bebu non-stop, čak iako ste joj stavili prsluk za plivanje, mišiće ili gumu za plivanje.

Hlorisana voda nije toliko dobra za male bebe. Stručnjaci preporučuju da se sačeka barem 6 meseci pre nego što odvedemo bebu na bazen ili neko prirodno jezero upravo zbog bebinog imuniteta.

Američka pedijatrijska asocijacija čak ne preporučuje da bebe ispod 12 meseci idu na časove plivanja. Svakako, najpametnije bi bilo proveriti i konsultovati svog pedijatra i u dogovoru sa njim odabrati kurs plivanja za vašu bebu kao i pravo vreme.

Kada se odlučite da idete sa bebom na bazen, bili to organizovani časovi ili u sopstvenoj režiji, obratite pažnju na sledeće:

 • Temperatura vode u bazenu. Za manje bebe voda bi trebala da bude 32 stepena C.
 • Ukoliko vidite da beba drhti ili usne počinju da plave, izađite iz vode i dobro utoplite bebu.
 • Počnite sa kraćim intervalima u bazenu. Krenite sa 10 minuta, pa polako povećavajte vreme. Iako biste želeli da zabava traje što duže, posebno ako vidite da se beba super provodi, ipak nije preporučljivo da prvi put ostanete sat vremena.
 • Zaštitite bebi uši. Upale ušiju kod malih beba su česte i lako se javljaju jer su uši osetljive.
 • Ukoliko beba ima osetljivu kožu, ekcem i sl. posavetujte se sa svojim pedijatrom o merama opreza i zaštite.
 • Ukoliko je bebino prvo plivanje u letnjim mesecima na otvorenom, obavezno je zaštitite visokim faktorom (50+) za decu i šeširić na glavi je obavezan zbog sunčanice.

 

Za kraj: Odluka je doneta. Čim se vreme prolepša, Viktor i ja krećemo na časove plivanja za bebe u neku od gore navedenih školica.

Hvala što čitate!
Love, K

1 thought on “Bebe vole da plivaju

Comments are closed.