Radite li Kegelove?

Kegelove vežbe su vežbe za jačanje karličnog dna, a izvode se naizmeničnim stezanjem i opuštanjem mišića vagine. To su mišići koji „drže“ bešiku i njihovo jačanje za glavnu ulogu ima sprečavanje nekontrolisanog mokrenja.

Tokom trudnoće i porođaja vrši se veliki pritisak na bešiku zbog težine bebe i mišići koji je okružuju (mišići dna karlice) oslabe. Ukoliko su ovi mišići slabi, može doći do nekontrolisanog mokrenja (inkontinencija) od koga pati jako veliki broj žena. Kegelove vežbe upravo pomažu da do toga ne dođe.  Takođe se preporučuju i trudnicama kao i porodiljama čiji su mišići oslabili, mada se preporučuju i svim ostalim ženama.

Ako vam se dešava da dok se smejete, kašljete ili kijate, slučajno ispustite par kapi urina ili tek nakon što ste piškile imate jak nagon da opet piškite, Kegelove vežbe su za vas.

Kako se rade?

Poenta ovih vežbi je stezanje i opuštanje mišića vagine. Pravilno izvođenje uključuje sledeće – polako stežite mišiće vagine kao da vam se jako piški, stežite dok više ne možete, tu zadržite par sekundi i onda polako opuštajte mišiće dok ih skroz ne opustite. Važno je da se kontrakcija i opuštanje rade postepeno. Na taj način efekat je najbolji. Uradite po 10ak vežbi tri puta dnevno. Svaki dan povećavajte broj ponavljanja kao i dužinu trajanja.

Postoje i različite aplikacije za telefon koje vam omogućavaju pravilno vežbanje, sa detaljnim instrukcijama i podsetnikom kako ne biste zaboravili da ih radite. Ja trenutno koristim aplikaciju „Kegel Trainer – Exercises“. Vrlo je jednostavna i lako se koristi. Osnovni paket je besplatan, a napredniji se plaća. Sasvim je dovoljno koristiti ovaj besplatni. Može se instalirati preko Play Store.

Mislite o ovome na vreme.

Hvala što čitate.

Love, K