MOJIH TOP 11 SAVETA ZA ZDRAVU TRUDNOĆU

Svaka trudnoća je priča za sebe, svaka je drugačija i posebna. Ipak postoje neke univerzale stvari koje možete praktikovati kako bi vaše „drugo stanje“ proteklo što bolje i za vas i za bebu i kako biste sebi olakšale predstojeće mesece.

 

 1. Hranite se zdravo.
  Zvuči vrlo očigledno, ali ovo je zaista jedna od najbitnijih stavki. Svaka trudnica ima pojačan apetiti, ako ne tokom cele trudnoće, onda barem u nekom njenom delu. Često se dešava da tokom trudnoće žudimo za nekim stvarima koje ili nkada nismo jele ili možda nismo jele u toj meri. Na primer, ja u trudnoći nisam imala neke specijalne prohteve što se hrane tiče, jela sam manje više kako se inače hranim. Međutim, jedne večeri u toku 4. meseca šetala sam po gradu i ODJEDNOM sam imala tako jaku želju za pomfritom i čizburgerom iz Meka! Inače, u Meku se hranim toliko retko, ne znam da li i jednom godišnje odem tamo. Ta žudnja za Mekom to veče je bila neopisiva! Naravno, uslišila sam sebi želju, i to je OK, ali ipak treba izbegavati fast fud.
  Ono što je bitno je da ne treba preskakati doručak, on je najbitniji obrok u toku dana. Jedite dosta voća i povrća, žitarica, semenki i hranu koja sadrži vlakna (voće, povrće, mahunarke, žtarice). Birajte zdravu užinu radije nego čips ili neke nezdrave grickalice. Odlična ideja je grčki jogurt + voće po želji; bademi, lešnici, kikiriki;crna čokolada ili keks na bazi kakaa; zdravi krekeri na bazi žitarica (Basket ima odličnu ponudu).
 2. Pijte dovoljno tečnosti.
  Ovo je generalno savet za sve nas. Ipak, trudnice bi trebalo da popiju između 2 i 3 litra tečnosti dnevno. Ovo je vrlo bitno zbog optimalne količinne plodove vode. Ukoliko dovedete sebe u stanje dehudratacije tokom trudnoće, to može negativno uticati na količinu plodove vode u materici.
 3. Spavajte kada ste umorne i odmarajte dovoljno.
  Dešavalo se da čujem fraze tipa „Naspavaj se dok možeš“ i naravno, to je potpuno besmisleno, ali je zabavno. Naravno da ne možete sakupiti rezervu sna za period nespavanja kada beba dodje, ali vašem telu je potreban odmor i dosta više sna tokom trudnoće. Da bi vaše telo moglo da nadoknadi svu energiju koju troši na bebin razvoj, potrebno je nadoknaditi je, a ishrana nije sasvim dovoljna. Neka vas ne grize savest ako svakoga dana dremnete ili ujutru odspavate malo duže. Vaše telo će vam biti zahvalno.
 4. Vežbajte.
  Fizička aktivnost je mnogo važna tokom trudnoće. Naravno, pod uslovom da je u trudnoći sve u redu i da nema nikakvih komplikacija. Potrebno je posavetovati se sa svojim doktorom i dobiti „zeleno svetlo“. Preporučuje se da se sa vežbanjem krene od 12. nedelje. Ja sam u trodnoći praktikovala Jogu za trudnice i to bih preporučila svakoj trudnici koja želi da pripremi svoje telo za porođaj a i da se oseća dobro u svom telu i otkloni česte tegobe poput bolova u leđima, nogama, kukovima. Vežbanjem ćete poboljšati cirkulaciju, kontrolisati težinu smanjiti stres. Ono što je još idealna aktivnost za trudnice je svakodnevna šetnja. Ne morate prelaziti kilometre ako vam to ne prija, ili ako niste navikle, ali potrudite se da prošetate svaki dan po barem pola sata. Takođe, nikako ne treba da krenete da trčite ili dižete tegove ako to u životu niste radile, ali svakako posavetujte se sa svojim doktorom, trenerom i odlučite šta je najbolje za vas. Definitivno ćete se osećati bolje, i vi a i vaša beba.
 5. Prenatalni vitamini.
  Uglavnom ih svaka trudnica dobije od svog lekara, ali ukoliko niste dobile, pitajte svog doktora šta biste mogle da uzimate. Vrlo je važno unositi dovoljnu količinu folne kiseline i gvožđa svaki dan kako bi se obezbedio pravilan razvoj bebe. Folna kiselina e zadužena za razvoj nervnog sistema i mozga kod beba i posebno je značajna na početku trudnoće.
  Ja sam tokom cele trudnoće i tokom dojenja uzimala Pregnacare Plus po preporuci moje doktorke.
 6. Edukujte se.
  Vrlo je važno informisati se o stadijumima trudnoće, razvoju bebe, tegobama koje vas mogu mučiti kao i samom porođaju. Postoji bezbroj literature, a postoje i jako dobri sajtovi na Internetu. Takođe, postoje i mobilne aplikacije koje vam mogu pomoći da pratite svoju trudnoću iz nedelje u nedelju i kroz koje možete dobiti vrlo korisne i vredne informacije. Pročitajte OVDE koje aplikacije sam ja koristila i koje preporučujem.
  Takođe, raspitajte se da li se u vašem gradu ili Domu Zdravlja održavaju radionice za buduće mame, škole roditeljstva ili prenatalni časovi. Verujte, na takvim mestima može mnogo toga korisnog da se sazna.
 7. Vežbajte Kegelove.
  Kegelove vežbe su vežbe za jačanje karličnog dna. Tokom trudnoće i porođaja vrši se veliki pritisak na bešiku zbog težine bebe i mišići koji je okružuju (mišići dna karlice) oslabe. Ukoliko su ovi mišići slabi, može doći do nekontrolisanog mokrenja (inkontinencija) od koga pati jako veliki broj žena. Kegelove vežbe upravo pomažu da do toga ne dođe. Takođe se preporučuju i trudnicama kao i porodiljama čiji su mišići oslabili, mada se preporučuju i svim ostalim ženama. OVDE pročitajte kako se rade Kegelove vežbe i moju preporuku aplikacije koju možete koristiti u tu svrhu koja je veoma praktična.
 8. Ne obavljajte teške fiziče poslove.
  Ovo je vrlo važna stavka. Svako od nas je navikao na gomilu poslova po kući, međutim, tokom trudnoće bi trebalo izbegavati sledeće jer mogu ozbiljno da naškode i vama i bebi – usisavanje, podizanje teških predmeta, stajanje duži vremenski period, upotreba jakih hemikalija, penjanje na stolice,merdevine ili nameštaj.
  Zamolite ukućane da vas odmene u pomenutim dužnostima i uživajte.
 9. Kupite udobnu, anatomsku obuću.
  Vrlo je bitno nositi kvalitetnu obuću tokom trudnoće jer ona povoljno utiče na celo naše telo. Zbog normalnog rasta težine, naš centar se prebacuje i stopala postaju dosta opterećenija. Takođe, u poodmaklim mesecima trudnoće dolazi do zadržavanja tečnosti, pa veliki broj žena pati od otečenih stopala. Nekima se čak stopala toliko povećaju da moraju kupiti broj ili dva veću obuću. Ja sam tokom trudnoće morala da kupim novu obuću za leto, jesen i zimu jer su mi se stopala uvećala za čitav broj. Sjajan izgovvor za kupovinu cipela 😀
 10. Čuvajte svoje zube.
  Tokom trudnoće, usled hormonskog disbalansa, može doći do povećanog krvarenja desni. Vrlo je važno obratiti se zubaru radi redovnog čišćenja i održavanja zuba.
 11. Ugodite sebi
  Potrudite se da posvetite sebi što više vremena. Možda vam se čini da ste sada zauzete i da imate dosta obaveza. Sačekajte da beba stigne 😀
  Prošetajte, popijte kafu sa drugaricom u svom omiljenom kafiću, izađite na večeru sa partnerom, uživajte u dobroj knjizi ili filmu, i obavezno IDITE NA MASAŽU! Prijaće vam zbog cirkulacije i otečenih nogu, bolnih kukova i leđa, a i celo telo će vam se osećati bolje. Imajte samo na umu da odaberete iskusnog fizioterapeuta i takođe, obratite pažnju na to da stopala ne bi trebalo masirati sve do 9.meseca trudnoće. Prema refleksologiji, na stopalima postoje centri za svai organ u našem telu, pa tako i za matericu. Prekomeran pritisak na određene delove stopala može izazvati kontrakcije. Ipak, ne brinite previše, obratite se nekome sa iskustvom i uživajte!

 

Trudnoća je divno stanje, blagosloveno stanje u kome treba uživati maksimalno. Ponašajte se normalno, trudnoća nije bolest niti bi trebalo da vas ograničava u dnevnim aktivnostima. Ipak, to jeste „drugo stanje“ pa se shodno tome i ponašajte, pazite na sebe, na bebu i uživajte iščekujući svoj najlepši poklon.

 

Hvala što čitate.

Love, K