OPORAVAK NAKON POROĐAJA

Saveti za brži oporavak od porođaja

Moj porođaj nije bio lep. Iako sam se svih 9 meseci pripremala koliko psihički, toliko i fizički i edukovala se o svemu, pratila sve protokole porodilišta tokom održavanja trudnoće, imala svog doktora, imala plan porođaja… pred sam porođaj, nekako se sve preokrenulo, poslali su me u drugo porodilište, nepoznati doktori, osoblje..malo je reći da nisu bili ljubazni. Sve se u trenu pretvorilo u blago rečeno noćnu moru.

Svoj porođaj sam zamišljala veoma idilično, a opet se pripremala na najgore nakon svega čega sam se naslušala o našim porodilištima. Iako sam sebi govorila da će biti sve dobro na kraju, nije baš bilo tako. Porođaj je dobro krenuo, bila sam vesela, smejala se, bila sam opuštena, imala malu tremu, ali ipak bila vrlo pozitivna kakva inače jesam. Sve je teklo super dok nisam došla u porodilište.

Iako sam se relativno brzo otvarala, umesto epidurala koji sam želela dobila sam indukciju (za koju pritom niko ne traži vašu saglasnost, a trebalo bi !) i tako je krenula tortura koju sam preživljavala sama, BEZ bilo koga od osoblja pored mene čitava dva sata!!! Porođaj se završio vakuum ekstrakcijom – beba zaglavljena u porođajnom kanalu, ja sam potpuno malaksala, dehidrirala, izgubila dosta krvi.  U nekoj normalnoj zemlji, mogla bih da ih tužim i dobijem poštenu odštetu (iako trauma koju sam tamo zaradila ne može tek tako da se prevaziđe).

Ipak, ovo nije tekst o mom porođaju. Takav se još uvek psihički pripremam da napišem.

Ovo je tekst o tome kako se lakše oporaviti od porođaja. Moj je bio težak, kao što napisah, a takav je bio i oporavak. Trajao je skoro 2 meseca. Stoga, pišem šta je meni pomoglo i olakšalo oporavak.

 

 1. Obezbedite pomoć na početku.
  Pomoć na početku je obavezna! Ne znam kako bi iko uspeo bez te vrlo važne, ako ne i najvažnije, stavke. Imala sam tu sreću da mi mama bude desna ruka prve dve sedmice, a nakon toga svekrva isto toliko, pa onda opet mama. Naravno, Vlada je bio tu danonoćna pomoć, podrška i rame za plakanje.
  Kuvanje hrane, vitamini, voda, raspremanje kuće, donesi, prinesi, odnesi. Pomoć oko tuširanja, odlaska u wc, dojenje, rana, beba, uspavljivanje, hranjenje, otkuvavanje flašica, cucula, presvlačenje, oblačenje – niko vam, naravno ne može pomoći kao majka, koja je sve to već prošla, zna kako da vam olakša, i najviše se realno trudi da se što pre oporavite i da vam bude lakše. I što je najvažnijje – SVE RAZUME. I kada ste nervozni, i nenaspavani pa se brecnete za gluposti, plačete, hormoni divljaju, umorni ste i neraspoloženi. I sve vam oprašta.
  Naravno, prihvatite SVAKU pomoć koju vam nude. I zaobiđite posete prvih par nedelja onih koji bi samo da sede i goste se dok vi još uvek ne znate gde ste.
 2. Hidrirajte se!
  Unositi dovoljnu količinu tečnosti u ovom periodu je od neprocenjivog značaja. Vaše telo je prošlo kroz veliki stres i traumu i da bi se oporavilo, voda je najbolji drug. Posebno ako dojite, onda ste u riziku da brže dehidrirate, tako da – flašica pored kreveta u svako doba dana, plus jedna koju nosite sa sobom.
 3. Zdrava i izbalansirana ishrana.
  U prvim danima nakon porođaja, vrlo je važno dobro jesti. Neke mame kažu da su nakon porođaja osećale glad kao nikada do tada. To je, naravno, i očekivano jer porođaj može da se poredi sa odlaskom u bitku jer izgubite jako mnogo kalorija i energije pa je potrebno nadoknaditi ih, zajedno sa mineralima, elektrolitima i vitaminima.
  U mom slučaju, anemija je bila dijagnoza, pa sam morala da dooobro poradim na popravljanju krvne slike i gvožđa, što, verujte, nije ni malo lako. Da bih ponovo dovela gvožđe na normalan nivo, trebalo mi je 3 meseca! Suplementi su bili neophodni uz zdravu ishranu.
  Takođe, svaka preporuka za uzimanje tokom trudnoće i nakon porođaja, posebno ako dojite su suplementi PregnaCare Plus. Sadrže sve neophodne vitamine i minerale koji su neophodni za formiranje i razvoj zdravog ploda i funkcionisanje vašeg organizma.
 4. Spavajte kad god možete.
  Bićete umorne, neispavane, čak iako imate full time pomoć. Tako da, ovo je nešto što se, ja bih rekla, podrazumeva. Verujte, značiće vam svaki dodatni odspavani minut i pomoći će vašem telu da se brže oporavi.
 5. Rana od epiziotomije (ukoliko ste je imale).
  Epiziotomija je rez koji se pravi na međici vagine tokom porođaja da se koža ne bi sama nepravilno pocepala.
  Na žalost, u našim porodilištima, nije praksa kao što je u svetu. Ne teži se tome da do epiziotomije uopšte i ne dođe. U svetu, u razvijenim zemljama, pak, epiziotomija je nešto što spada u DRASTIČNE MERE i strogo se izbegava. Kod nas je to standardna procedura i svakoj prvorotki se ona radi. Pogrešno? O, da! Ipak, protiv nekih pravila se ne može, pa umesto da se spreči, mora da se leči.
  Vrlo je bitno pravilno tretirati ranu od epiziotomije kako bi što bolje i lakše zarasla. Rana ume da bude bolna i neprijatna. Ipak, zavisi od toga ko je i kako napravi. Moja je bila ogromna i jako je bolela.
  SAVET: prvih par dana što više dozvoliti rani da se suši, nositi mrežaste gaćiće, brže će zarasti. Nakon svakog odlaska u wc, moja preporuka je tuš mlakom vodom, Ozosept sprej za dezinfekciju i nakon par prvih dana, kada počne da zarasta, ulje kantariona koje je odlično za zarastanje rana!
  EXTRA SAVET: Svaka preporuka je SKINUTI KONCE od rane! Ja sam se užasavala od same pomisli na to. Toliko sam se plašila skidanja konaca da se zamalo nisam onesvestila u ordinaciji. Ipak, to je bila odlična odluka jer sam odmah sutradan MOGLA DA SEDIM! Asamo skidanje nije mnogo bolelo. Ja sam očekivala da ću umreti! Skidanje konaca mi je olakšalo i dojenje bebe koje je do tada bilo moguće samo u ležećem položaju koji nije bio najzgodniji za nas dvoje.
 6. Hemoroidi.
  Nešto sa čim se velika većina trudnica i porodilja suočava. Malo se o tome priča. Koristila sam: Avaricon, Faktu, Proktis M, Flogocid, Cikatridina, Hemor M i Brđanski melem. Dosta njih ublaži simptome i tegobe. Ni jedna mast ne može da ih otkloni zauvek.
  Ako imate neku preporuku šta je dobro i ima neki sjajan učinak, pišite mi!
  Svakako pomaže hladna kupka, kantarionovo ulje, i naravno redovna stolica. Redovna higijena je obavezna!
  Ne treba nositi teške stvari, sedeti dugo, stajati dugo, kupati se vrelom vodom.
 7. Odlazak u wc.
  Prvi odlazak u wc zna da bude propraćen velikom tremom. Strah je zapravo veći nego što zaista ima potrebe.
  Ukoliko je potrebno, možete pitati doktora da vam da neki blaži laksativ za prve dane. U svakom slučaju jedite dosta žitarica, voća i povrća i pijte mnogo tečnosti jer će izbalansirana ishrana pomoći da se stvari u crevima pokrenu i sve normalno proradi.
  Smuti koji sam ja pila od povratka iz porodilišta je, osim što je odličan za početak dana i malokrvnost, odličan je i za dobar rad creva.
  RECEPT
 8. Izlazak napolje.
  Babske priče ili ne, mi nismo čekali 40 dana da izađemo napolje, a to savetujem i vama. Naravno, nećete bebu voditi u tržni centar ili zadimljeni kafić, ali kratak boravak napolju na svežemm vazduhu je izuzetno povoljan i preporučuje se. Krenite postepeno. Prvi izlazak neka bude samo 10ak minuta u dvorište ili ispred kuće, zgrade. Svaki dan produžite boravak za 10 minuta. Ukoliko je vreme lepo, slobodno nakon par dana prošetajte sa bebom i zadržite se koliko vam prija. Vrlo je bitno da se krećete jer na taj način stimulišete celo svoje telo, koliko mišiće, toliko i organe i ubrzavate oporavak. A beba će svakako bolje spavati.
  Viktor je znao da se bukvalno „ugasi“ kako izađemo iz kuće. Nekad ne bismo stigli ni u kolica da ga stavimo, on je već spavao 😀
 9. Grudi i dojenje.
  Početak zna da bude baš težak i potrebno je dosta truda. Celo moje iskustvo oko dojenja (koje je bilo Sizifov posao) sa savetima koji su meni mnogo olakšali dojenje su u tekstu  OVDE.
 10. Budite pozitivne!
  Sećam se mojih misli nakon par dana od izlaska iz porodilišta – Šta ako više nikada ne budem mogla da sedim?? Šta ako me grudi zauvek budu ovoliko bolele – ne mogu da zamislim kako bi bilo da ne bole!
  Naravno, sve prođe, pa i taj prvi teški period. Bitno je da se skoncentrišete na bebu što je moguće više i da pokušate da uživate u momentima sa bebom jer taaako brzo prođe taj period kada su mali.

Nadam se da će vam bar neki od ovih saveta biti od koristi. Ja nisam doktor niti medicinski radnik, ali sam mama koja je imala jako težak porođaj, i težak i bolan oporavak iz koga sam dosta stvari saznala i naučila pa samo delim ono što je meni pomoglo.

Hvala što čitate.

Love, K