POSTPARTUM

„Postpartum is a journey back to yourself. Alone in your body again. You will never be the same, you are stronger than you were. “ – Amethyst Joy

Skoro sam negde pročitala ovaj divan opis veoma važnog i značajnog perioda žene, poznatog kao POSTPARTUM. Postpartum je inače na našem podneblju poznat i kao BABINE ili BABINJE, i to je onih čuvenih 40 dana kada navodno ni mama ni beba ne treba da izlaze napolje, već da se odmaraju kod kuće. Naravno, to nije tačno i sasvim je u redu da mama i beba izađu već u prvu kratku šetnju nakon par dana, kada se mama oseti spremnom.

NEKOLIKO OSNOVNIH BITNIH ČINJENICA

Postpartum traje oko 6 nedelja i podrazumeva proces nestajanja određenih promena na genitalnoj regiji žene do kojih je došlo tokom trudnoće i njihovo vraćanje u stanje pre porođaja.

Ono što odlikuje ovaj period su:

Amenoreja ili izostanak menstruacije koja može potrajati i do dve godine, zavisno od intenziteta dojenja, ishrane i hormona majke; Lohije ili krvarenje iz materice koje obično traje do 3 sedmice nakon porođaja;
Laktacija ili proizvodnja mleka koja se obično uspostavi u prvih par dana nakon porođaja, a preporučljivo je da beba sisa u prvih sat vemena nakon rođenja i da se nikako ne čeka duže od 6 sati (ovo na veliku žalost nikako nije slučaj u našim porodilištima gde se mnoge bebe odmah nahrane mlečnom formulom što nije ni prirodan ni logičan prvi korak);
i Involucija materice ili vraćanje materice u prvobitno stanje pre porođaja. Ovaj proces traje između 2 i 6 sedmica.

 

A SADA POETIKA

„Postpartum is a journey back to yourself. Alone in your body again. You will never be the same, you are stronger than you were. “ – Amethyst Joy

Tako lepo rečeno, zaista poetski. Kada se malo zamislim, meni pomalo zvuči i nostalgično, a opet nekako posebno, čak nekako sveto i sasvim intimno.

Zaista, postpartum jeste put kojim se žena vraća sebi. Ponovo je sama u svom telu, ne deli ga više sa svojom bebom. Njen stomak je toliko dugo bio dom jednom novom životu, njeni organi i njeno telo radili su samo za to malo biće i stvorili ga, odgajili, hranili, negovali, milovali. Bili su najbezbednije i najudobnije mesto za to maleno biće. Odjednom, više to nisu. Vraćaju se sebi. Ponovo se okreću svojim prvobitnim funkcijama. I sada, nakon što su odigrali najbitniju ulogu, jači su, snažniji, izdržljiviji. Kao i sama žena.

Majka.  Ona postaje neko drugi, a opet je ista ona od pre. Ali ipak drugačija. Kao da se život pre ovoga desio nekada davno. Toliko davno da izgleda kao neki drugi život. Možda i kao nečiji drugi život. Ne nužno loš, daleko od toga. Ali, ni približno lep kao ovaj novi.

 

POSTPARTUM I DRUŠTVENI PRITISAK

Društveni pritisak koji svaka mama oseća nakon porođaja vezan je uglavnom za njeno telo. Nameću se tako visoka i nerealna očekivanja. Naviru pitanja – Jesi li smršala? Kada ćes vratiti staru kilažu? Hoćeš moći da obučeš farmerke od pre porođaja? Jel planiraš da skineš taj stomak???

TAJ STOMAK me nekako najviše pogađa! Taj stomak, taj divni stomak je nosio moju bebu, dao joj život, hranio i negovao 9 meseci i dao mi nešto najlepše što nisam ni sanjala da postoji!  Zašto bih se pobogu stidela tog stomaka?? Oduvek sam volela da izgledam dobro i uvek sam vežbala i radila na svom telu, ali, ponosna sam na taj moj stomačić jer on može da stvara čuda! U njemu je raslo moje malo čudo.

Već neko vreme imam 7 kg više nego pre trudnoće. Tih 7 kg se primećuje na mom stomaku, grudima, zadnjici, butinama….raspoređeni su po celom mom telu. A verovatno sam ja jedina koja vidi pravu razliku od pre i posle.

Kako izgledamo na slikama i kako se osećamo u sopstvenom telu su dve jako različite stvari. Najvažnije je ovo drugo. Ja vežbam redovno, koliko mi obaveze dozvoljavaju. Radim yogu i idem na moje časove plesa, vežbam kod kuće. ALI! Ne vežbam iskljucivo da bih se „vratila“ na staru kilažu. Volim da vežbam, vežbam da bih se osećala dobro, želim da se moje telo oseća dobro. Vežbam zbog zdravlja. Vežbam protiv bola u leđima. Vežbam da ojačam svoje telo. I ne osećam pritisak da se „vratim“. Zapravo osećam ga sa raznih strana, ali mu se odupirem!

Svako telo je drugačije i svačije telo se oporavlja od porođaja i trudnoće na sopstveni način. Veoma je važno da sebi ne postavljamo nerealne ciljeve. Da ne slušamo šta govore tabloidi i žuta štampa kako je ta i ta „selebriti“ vratila svoju pre-baby težinu nakon samo 6 nedelja od porođaja! Yeah, right! Tako nešto niti je dobro, niti je zdravo, niti će bilo koji zdrav razum podržati! Žena treba da uživa sa svojom bebom, da ne misli na kilažu i da počne da vežba kada oseti potrebu za tim, zbog zdravlja pre svega.

Moje telo je lepo. Ja ga volim. Kao i tvoje. Zaobljen stomak ili ravan. Velika guza ili mala. Ni jedno postpartum telo nije bolje od onog drugog. Sva su lepa. Sva su stvorila novi život i to se na njima vidi.

Prihvatite svoje telo. Poštujte ga. Volite ga. Nosilo je vašu bebu, a nosi i vas ceo vaš život.

 

Love, K