CO-SLEEPING

 

Co-sleeping iliti beba spava kod nas u krevetu. Takođe, može se odnositi i samo na spavanje u istoj sobi sa bebom. Beba u kolevci, može biti pripojena roditeljskom krevetu ili ne. Može se odnositi i na spavanje kod roditelja po potrebi – kada dete poželi, dobrodošlo je u roditeljski krevet.

Ovo je tema o kojoj želim već neko vreme da pišem zato što Viktor spava sa nama već oko pola godine, a dešavalo se i na samom početku kada je imao samo mesečak dana da je zbog noćnih podoja ponekad ostajao kod nas u krevetu.

NAŠE ISKUSTVO

Viktor je od početka spavao u svojoj kolevci, ali bismo u početku često završili komirani na francuskom ležaju. On od mleka, ja od umora. Dojila sam ga često noću. Prvih mesec dana kada se laktacija uspostavljala, a i on i ja učili zanat, znao je da sisa satima, čini mi se. Sisao bi malo, pa zaspao. Nakon pola sata bi se probudio jer je opet bio gladan i tako u krug. Maleni nije mogao dugo da sisa tada, brzo bi se uspavao. A ja… ja sam bukvalno bila komirana, ukočena od neudobnog ležanja, da bi njemu bilo prijatno i da bi mogao da se namesti. Tako je izgledalo naše zajedničko spavanje prvih mesec i nešto dana.

Nakon toga, Viktor je lepo spavao u svojoj kolevci, budio se i dalje noću da sisa, podoji su kraće trajali, ali smo ga kada zaspi obavezno stavljali u kolevku. Nekada je ostajao u njoj do sledećeg podoja, a nekad bi se budio kada bismo ga spustili. Naravno, ni hodanje na prstima, niti muzika u pozadini, ni kretanje poput Matriksa nekada nisu pomagali.

Uglavnom, do negde 8.meseca Viktor je lepo spavao i noću i danju, sad već u velikom krevetcu. Leto smo proveli u Bajinoj Bašti kod mojih roditelja i spavao je u mom starom krevetcu, očuvanom, prelepom. Leto je bilo vrelo. Počeo je redovno da se budi noću, po nekada i na svakih pola sata, bilo je PRENAPORNO! Tada sam krenula linijom manjeg otpora i stavljala sam ga kod mene u krevet. Svaki put bi vezao do jutra!

U septembru smo se vratili u Beograd, dovezli i krevetac sa nama, međutim, Viktor nije hteo ni da čuje za krevetac! Svaki put bi se rasplakao kada bismo ga spustili. Dešavalo se čak da tako čvrsto zaspi na našem krevetu i kako probamo da ga premestimo u krevetac, zaplakao bi. I tako je ostao da spava sa nama. Do danas. I dalje je kod nas.

Viktor već nekoliko meseci spava celu noć (otprilike sa 13 meseci je prestao da se budi noću). Voli da spava kod nas, udobno mu je, ima dovoljno mesta i okružen je našom toplinom i realno prija mu nasumično maženje ili poljupci u toku noći koje od nas dobija.

Pre par dana moj V je želeo da probamo da premestimo Viktora u njegovu sobu u kojoj ima i jedna velika fotelja na razvlačenje. O moj Bože! Ja sam to tako nekako teško podnela. Jednu noć su spavali oni u Vikijevoj sobi, a mama sama na francuskom krevetu, prilika da se razbaškarim, opustim, da uživam, da se naspavam. Kad ono, mama ne može da zaspi do 1! Budi se svaki čas! Razmišlja da li je sve ok, da li Viktor ima dovoljno mesta, da li mu je hladno, vrućina, da li mu je udobno, da li mu fali mama?! Moja noć, haos. Ujutru se budim u 5!!! Čekam da se Viktor probudi da ga izljubim i zagrlim, kao da je otputovao na 10 dana! (what an emotional wreck I am!) Budi se Viki oko pola 7, čujem ga, ja već odavno budna, provirila kod njega u sobu već 3 puta. On radosno uzvikuje mama, dolaze kod mene u krevet i ja ne mogu da ga se naljubim i nagledam!

Naravno, premeštanje u Viktorovu sobu je odloženo do daljnjeg i opet smo svi srećni i uspavani zajedno.

 

ZAŠTO JE DOBRO

Mnoge porodice praktikuju ovakav način spavanja i on je sasvim prihvatljiv. Ima određene koristi, kako za bebu, tako i za roditelje. Počećemo ovaj put od roditelja.

Roditelji:

 • Spavajući zajedno sa detetom, roditelji se često više naspavaju i duže spavaju nego kada beba spava odvojeno.
 • Dojenje je mnogo lakše ako je beba u vašem krevetu ili u kolevci koja je spojena sa krevetom jer nema ustajanja ili odlaska u drugu sobu.
 • Povezivanje sa bebom.
 • Divan je osećaj probuditi se pored nasmejane, nežne, mirisne bebe.

Beba:

 • Bebe se u većini slučajeva više i bolje naspavaju ako spavaju pored svojih roditelja. Bebe se dosta vrte i lako se bude. Ako su sa roditeljima u krevetu, lakše je malo ih pomaziti, vratiti im lažu ili njihovu igračkicu pre nego što se skroz razbude ako spavaju same.
 • Spavanje u istoj sobi prema nekim istraživanjima smanjuje rizik od SIDS-a (Sudden Infant Death Syndrom – Iznenada smrt odojčadi) za 50 %.
 • Smanjena noćna anksioznost deteta i strah od razdvajanja.
 • Deljenje kreveta sa bebom je korisno jer razvija osećaj sigurnosti kod bebe i time se razvija i njegovo samopouzdanje.

 

MOŽE BITI OPASNO

 

Ipak, ako se odlučujete za ovu varijantu spavanja ili beba drugu opciju ne dozvoljava, trebalo bi da budete svesni i potencijalnih opasnosti.

 • Kada beba spava sa roditeljima, bitno je da ima dovoljno prostora, da spava na čvrstoj podlozi na svojim leđima jer sve to smanjuje opasnost od prevrtanja na lice (ako je mala beba) i gušenja.
 • Ne treba držati nikakve plišane igračke, jastučiće ili bilo kakve prekrivače blizu bebinog lica.
 • Starija deca ne bi trebalo da spavaju u istom krevetu sa bebom mlađom od godinu dana jer postoji opasnost od prevrtanja, nagnječenja i gušenja.
 • Ne umotavajte bebu u ćebe ili jorgan jer postoji opasnost od pregrevanja što može dovesti do SIDSa.
 • Roditelj sa dugom kosom bi trebao da je zaveže u rep kako bi se izbegla bilo kakva mogućnost da se ona obmota oko bebinog vrata.

 

ZAKLJUČAK

Meni trenutno nema ništa lepše nego kada se uveče uvučemo u krevet gde Viki spava i izljubimo ga skroz, a on se samo promeškolji. A ujutru nas budi njegov mili glasić i doziva MAAKAAA! MAMI! TATAAA! I počinje nešto da nam priča. Ne bih to menjala ni za šta na svetu!

 

Love, K