MAME PITAJU, DOKTOR ODGOVARA

 

Nedavno sam na svom Instagram profilu MOM LIFE MAGIC     napravila jedan Q&A i pružila mogućnost mamama da pitaju šta god ih zanima, a na pitanja im je odgovorila doktorka Tamara Stević, lekar opšte medicine, trenutno na specijalizaciji pedijatrije.  Tamara je jedna divna, mlada mama devojčice koja ima 13 meseci.

 

Ispod su vaša pitanja i Tamarini odgovori.

 

 1. Dete od godinu i po dana slabo jede. Kako poboljšati apetit?

Tamara:  Univerzalne formule za poboljšanje apetita nema. Ono što možete da pokušate je da malo promenite raspored obroka ( pola sata ranije ili kasnije). Možete detetu uraditi krvnu sliku jer nekad anemija može biti uzrok slabijeg apetita. I budite strpljivi,  neka deca jednostavno počnu da jedu preko noći.

 1. Dete ima godinu dana i dalje se budi 3 i više puta u toku noći. Da li beba može da se nauči da prespava noć?

Tamara:  Svako dete je jedinka za sebe i nema metode koja može pomoći da dete prespava noć. U tom periodu ima puno uzroka koji muče dete. Rast zubića, bol u stomačiću ili jednostavno dete ne ume samo da se uspava kad se probudi. Svi mi ciklicno spavamo, s tim da mi odrasli umemo da se uspavamo, a čak se ne sećamo buđenja.

 1. Da li se tokom prve godine baravka u jaslama imunitet ojačava ili to zavisi od okolnosti i bolesne dece okolo?

Tamara:  Polazak u kolektiv sa sobom nosi veću učestalost oboljevanja od virusnih i bakterijskih infekcija. Ono što može dovesti do pada imuniteta u tom periodu je rast zuba kao i dugotrajni stres ( odvajanje od majke) pa samim tim lakše dolazi do razboljevanja. Treća godina života deteta je neki presek u sazrevanju imuniteta. Deca koja su prehlađena stvaraju antitela na te uzročnike bolesti, što znači da svaki sledeći put kad se organizam sretne sa istim mikroorganizmom, brže će stvoriti antitela. 

 

 1. Moj sin (16 meseci) ima učestale opstipacije. Jede hranu koja ne dovodi do opstipacije pa mi nije jasno zašto se to dešava? Da li postoji još neka preventiva od opstipacije osim ishrane?

Tamara:  Vašem detetu možete da uvedete probiotik sa sojevima dobrih bakterija
B. lactis, L. acidophilius, L. reuteri, B. animalis, L. rhamnosus. Naravno uz sprovođenje adekvatne ishrane.

 1. Kada možemo početi da koristimo fen za sušenje bebine kose?

Tamara:  Fen možete početi koristiti onog trenutka kad se bebi zatvori velika fontanela. Očekivani period zatvaranja fontanele je između 13 i 18 meseci.

 1. Da li je neophodno da dete hoda da bi primilo MMR vakcinu?

Tamara: Prohodavanje nije uslov za primanje MMR-a, jedini uslov je da je dete zdravo u periodu od dve nedelje.

 

 1. Dete je krenulo u vrtić i svaki čas je bolesno. Da li je to normalno i može li se smanjiti br. infekcija?

Tamara:  To je očekivano kod dece koja krenu ranije u kolektiv.  Do pete godine je releativno normalno da dete ima 6-8 epizoda bolesti u toku godine. Deca grade imunitet tako sto se susreću sa mikroorganizmima i njihov organizam stvara antitela protiv njih.  Borba u jačanju imuniteta podrazumeva zdravu i balansiranu ishranu, redovno pranje ruku, boravak u prirodi i san.

 

 1. Kada je vreme da dete poseti logopeda, tj. ako ne priča do kog uzrasta?

Tamara:  Najbitinije je da se prati rast i razvoj deteta. Govor kod beba prolazi kroz nekoliko faza: gukanje, brbljanje, slogovno brbljanje, promena ritma pri izgovaranju reči, melodika glasa.  Ukoliko neka od ovih faza kasni ili izostaje, potrebno je javiti se logopedu, nikad nije prerano javiti se stručnjaku, jer on će proceniti kako se jezički aparat razvija.

 

 1. Naša beba puni godinu dana za 15 dana i još uvek sisa. Svi oko nas me ubeđuju da prestanem sa dojenjem jer sam počela da radim  a on se budi skoro svaku noć i traži da sisa. Da li je to buđenje povezano sa dojenjem i da li preporučujete dojenje posle godinu dana tj. da li bebe koje ne sisaju bolje spavaju? Inače, bebac ne prihvata adaptirano mleko i ne pije na flašicu.

 

Tamara:  Optimalno je da,  ukoliko ima uslova,  beba sisa što duže. Ne bi trebalo da dozvolite da okolina utiče na to. Nije dokazano da dojenje utiče na buđenje, jer dete u uzrastu od godinu dana ima tri obroka i dve uzine.

 

 1. Vaše mišljenje o jačanju imuniteta aloe verom, tj. preparatima koji je sadrže.

Tamara:  Nisam pristalica preparata za jačanje imuniteta. Redovna i adekvatna upotreba voća i povrća, balansirana ishrana, kao i redovne šetnje deteta značajno smanjuju oboljevanje dece.

 

 1. Dete od godinu dana odbija adaptirano mleko. Da li je jogurt adekvatna zamena i koliko dnevno bi trebalo popiti?

Tamara:  Mleko je bitna namirnica u ishrani kako odojčeta tako i dece. Dnevne potrebe za mlekom u periodu od godinu dana je 500ml. Jogurt nije adekvatna zamena. Budite uporni u davanju adaptirane formule. Pokušajete da promenite formulu ili jednostavno možete da već uvedete kravlje mleko u ishranu vašeg deteta.

 

 1. Moj decak uskoro puni dve godine. Od trećeg meseca ima problema sa prehladama. Konstatovali su mu astmu posle 2-3 meseca  jer smo u tih 2-3 meseca imali 5-6 prehlada. Bili smo na Institutu skoro gde su nam rekli da je to moguće zbog trećeg krajnika. To nam je rekao ORL.  Zanima me da li je astma povezana sa trećim krajnikom i kako da znamo da li je potrebna operacija trećeg krajnika?

Tamara:  Astma može biti povezana sa hroničnim uvećanjem trećeg krajnika. Na osnovu pregleda ORL specijaliste koji određuje metodu lecenja trećeg krajnika, kao i pregled ušiju i sluha ( još jedna nus pojava uvećanja krajnika).

 

 1. Koje su indikacije za operaciju krajnika, tj. koliko infekcija i upala u toku jedne godine i da li se vadi samo 3. krajnik ili svi?

Tamara:  Pedijatar na osnovu kliničke slike deteta kao što su česte upale grla, hrkanje noću, upale srednjeg uva; deca sa hroničnim uvećanjem krajnika imaju i karakterističan izgled: bleda koža, otvorene usne, podočnjaci. Sve su to alarmi kada pedijatar treba da uputi dete ORL specijalisti koji na osnovu pregleda grla, ušiju, sluha, donosi odluku o eventualnoj hirurškoj intervenciji. Ukoliko ostali krajnici nisu uvećani i ne predstavljaju smetnju, nema potrebe za njihovim odstranjivanjem. Opet napominjem da je ORL specijalista taj koji donosi odluku o metodi.

 

 

 1. Detetu od 2 godine se povremeno pojavljuju sitne kao bubuljice na obrazima. Vrlo su sitne, izgledaju kao minijaturne potkožne bubuljice. Da li to ukazuje na neki dermatološki problem?

Tamara:  Verovatno su u pitanju milije ( sitne belicaste bubuljice, mlečne bubuljice), i one kod dece prolaze same od sebe. Ali svakako je poseta dermatologu obavezna, jer svaku promenu na koži je bitno da pogleda dermatolog zbog adekvatnog lečenja.

 

 1. Indikacije za ortopedske cipele?

Tamara:  Ortopedske cipele se propisuju pacijentima kod kojih je došlo do bolesti ili deformiteta stopala. Najčešći deformiteti i bolesti kod dece su: urođeni deformitet stopala tipa ekvinus (kopitasto stopalo) Talipes equinus, urođeni deformitet stopala tipa ekvinovarus (uvrnuto kopitasto stopalo) Talipes equinovarus, kao i  kraća noga( leva ili desna) od 1,5 cm i više.

 

 1. Da li preporucujete siroki povoj i zasto se on uopste preporucuje kod nas kada u svetu to nigde ne postoji?

  Tamara:  Moj stav je da ne treba široko povijanje beba, jer se u drugom mesecu života radi skrining kukova ultrazvukom. Uglavnom se preporučuje kod nas iz razloga jer u našoj zemilji postoje područja gde su učestaliji slučajevi urođenih deformiteta kukova.

 

Tamara Stević je lekar opšte medicine, trenutno na specijalizaciji pedijatrije. Mama je devojčice koja ima 13 meseci.