MOJ DOMAĆI KEFIR – MOĆAN I ZDRAV NAPITAK

Pre par godina sam počela da se mučim sa gastritisom. Dobila sam ga verovatno od stresa. U to vreme sam radila u jednoj američkoj firmi i stresa je bilo svakodnevno. Rokovi, obim posla, manjak slobodnog vremena… Mesecima sam imala terapiju koja nije naročito pomagala. Držala bi jedno vreme sve pod kontrolom, a onda bi počelo sve ponovo.

Malo sam modifikovala ishranu, jer sam se u principu zdravo hranila i do tada, ali pošto sam tip osobe koji se lako stresira, čak i oko sitnica ponekad, to je bio uzrok.

Jednog dana mama me je pozvala i rekla da je od koleginice čula da je kefir odličan za želudac i da se njena ćerka uz pomoć domaćeg kefira oslobodila gastritisa.

Naravno, probaćemo. Mislim da sam u tom momentu bila spremna da probam sve.

I tako sam ja dobila kefirna zrnca i krenula da pravim svoj kefir.

Vrlo je zanimljivo to da se kefirna zrnca nekim nepisanim pravilom isključivo dele, ne prodaju se. Razlog tome je sigurno činjenica da se ona sama umnožavaju, i možete ih zauvek koristiti.

Ukoliko ne poznajete nikoga od koga biste mogli da nabavite kefirna zrnca, posetitie grupu na Fejsbuku KEFIR NA DAR i tamo se možete raspitati i dobiti zrnca.

Ovako izgledaju kefirna zrnca.

Kefir je inače mlečni napitak koji se dobija fermentacijom mleka. Kiselijeg je ukusa od jogurta i mnogo je zdraviji. Čitala sam da poreklo vodi sa Kavkaza i da postoji legenda da se već pije negde između 5 i 10 hiljada godina.

Kefir je jako zdrav i moćan napitak. Odličan je za imuni sistem, za varenje, kao i za jetru, creva, želudac i takođe je super saveznik u borbi potiv holestrola.

Pripremiti kefir je zaista vrlo jednostavno i nije ni malo zahtevno, niti oduzima vreme. Za pripemu su vam potrebna zrnca kefira i mleko. Mleko možete koristiti prema ukusu – kravlje, kozije, ovčije, pa čak i biljna mleka (sojino, kokosovo..) – tako sam barem ja čula. Za sada sam lično koristila samo kravlje, ali sigurno ću pokušati i sa biljnim.
Od rekvizita su vam potrebni jedna veća staklena tegla (zapravo veličina tegle zavisi od količine kefira koju planirate da dobijete), jedna malena staklena tegla u kojoj ćete čuvati svoja zrnca, gaza, cediljka, i drvena ili plastična kašičica. Opciono možete nabaviti i jednu staklenu flašu ukoliko ne želite da kefir držite u tegli. Ukoliko ćete sipati u neku užu flašu kao što sam ja, onda nabavite i levak.

Rekviziti potrebni za pripremu kefira

Postupak pravljenja je sledeći. Stavite svoja zrnca u čistu teglu i u nju sipajte mleko. Količina zrnaca i količina mleka koje ćete koristiti zavisi isključivo od vas. Ja sam na otprilike jednu supenu kašiku kefira sipala mleka u teglu od 1/2L, nešto manje od pune tegle.

Kefir spreman za fermentaciju.

Kada ste sipali mleko, teglu prekrijte samo prozirnom gazom, kao na slici iznad i ostavite na sobnoj temperaturi naredna 24 sata da fermentiše.

Ukoliko je prostorija u kojoj pravite kefir toplija, brže će se sam proces i odvijati. Ipak, ta neka okvirna smernica je 24 sata.

Svakako, kefir možete držati i malo duže, ništa mu neće faliti, samo će se ukus pojačati. Takođe, prepoznaćete i po izgledu, tj. po gustini. Ako je i dalje prilično tečno, onda ostvite još koji sat. Gustina gotovog kefira će otprilike biti kao jogurt. Ne znači, ipak, da ćete svaki put dobiti istu gustinu i ukus.

Kada je kefir gotov, vreme je da ga procedite.

Ukoliko nemate odmah vremena da ga procedite i završite sa pravljenjem, jednostavno sve odložite u frižider jer se na hladnoći fermentacija usporava.

Kada ste spremni, jednostavno procedite kroz cediljku kefir iz tegle, kako bi se u cediljki zadržala zrnca koja ćete opet upotrebljavati. Ja sam se odlučila da iz tegle procedim u flašu jer mi je tako i zgodnije za čuvanje i lepše 🙂 Vi možete procediti i u drugu teglu pa u njoj čuvati dobiijeni kefir.

Kefir proceđen iz tegle u flašu pomoću cediljke i levka.

Dobijeni kefir čuvajte u frižideru. Neki ljubitelji kefira kažu da je još bolji ako ga pustite da odstoji dan ili dva. Ja moj uglavnom pijem u roku od narednih par sati do jednog dana jer ne mogu da izdržim 😀

Zrnca koja su vam ostala blago isperite vodom (mada i ne morate, nije neophodno), stavite u neku malu staklenu teglu u kojoj planirate da ih čuvate, sipate vrlo malo mleka i stavite u frižider do sledeće upotrebe.

Zrnca kefira nakon pravljenja vratite u malu teglu sa vrlo malo mleka pa u frižider.

To bi bilo to. Kefir se zaista vrlo jednostavno pravi i kao što vidite, niti zahteva od vas da dugo budete u kuhinji, niti vam trebaju neki specijalni resursi.

Najbitnije od svega je da je kefir zaista namirnica zlata vredna koja će sigurno doprineti poboljšanju vašeg zdravlja, a i ovako napravljen u kućnim uslovima je daleko ukusniji nego kupovni 🙂

Uživajte 🙂

Gotov kefir, spremljen u staklenu flašu, spreman za konzumiranje 🙂

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice oko pravljenja kefira, slobodno mi pišite. A volela bih da mi napišete i kako vam je ispao ako ste počeli da pravite.

Možete me naći na Instagramu ili mi pisati u komentarima ispod teksta.

Love, K