KNJIGE ZA DECU KOJE VOLIMO I KAKO IH ČITATI DECI

Aktuelni Sajam knjiga mi je bio povod da sa vama podelim neke od naših omiljenih knjiga za decu koje Viktor voli da čitamo i zajedno listamo.

Ove nedelje ću takođe na mom Instagram profilu deliti sa vama neke od mojih favorita, što knjiga za decu, što za odrasle, a naći će se tu i neki predlozi za, po mom mišljenju, odlične knjige o roditeljstvu.

Prelazim odmah na dečije knjige koje preporučujem.

PECA I ŠUMSKI ORKESTAR i PECA VOLI MOCARTA
Autor: Magali le Iš
Izdavač: Kreativni centar

Zvučna knjiga namenjena uzrastu od 3 godine. Priča koja se sluša i čita. Peca je maleni žuti pas koji polazi u jednu pelepu muzičku šetnju i u toj avanturi otkriva različite instrumente, sluša kako oni zvuče, uči da prepoznaje i razlikuje instrumente, a pre svega mnogo se zabavlja.

Knjige Peca i šumski orkestar i Peca voli Mocarta

Ove knjige su fenomealne iz više razloga. Stimulišu dečija čula, omogućavaju im kompletan audio i vizuelni doživljaj. Mogu se samo slušati, a mogu se i čitati kako su napisane. Međutim, može se deci predstaviti na jedan, njima možda i najzanimljiviji način – interaktivno. Listajući ove knjige, sa decom možemo razgovarati o stvarima koje se nalaze na stanicama – da li su to šumske životinje koje sviraju različite instrumente ili možda stvari koje se nalaze u Pecinoj sobi. Možemo detetu postavljati pitanja koja odgovaraju njegovom uzrastu i saznanjima, npr. da nam kaže kojih su boja određeni predmeti, koje životinje i pedmete prepoznaje, da li mu/joj se dopada instrument koji čuje, koja melodija je najlepša i sl.
Takođe, ono što ja praktikujem sa svojim detetom, jer on tako voli, je da ponekada na osnovu slika iz slikovnice, izmišljam priču, a on može da mi se priključi i učestvuje u stvaranju naše verzije priče. Deci je ovo jako zabavno i na taj način se podstiče njihova mašta, a vama može dati uvid u to kako deca razmišljaju, šta ih najviše privlači i zanima, možda otkrijete i nešto iz njihovog dana u vrtiću ili možda nešto više o odnosu sa nekim od drugara.

POGODI KOLIKO TE VOLIM
Autor: Sem Makbretni
Izdavač: Beli Put

Najlepša knjiga o ljubavi – Pogodi koliko te voim

Ova prelepa knjiga je stekla ogromnu popularnost u svetu i kod nas, i to s razlogom.
Knjiga govori o ljubavi, beskrajnoj i neopisivoj. Kako nekome koga volimo to saopštavamo, na koji način i kakva poređenja pravimo. Kako pronaći prave reči, ili možda je bolje opisno i slikovito to učiniti kao glavni junaci ove knjige, Mali Smeđodlaki Zec i Veliki Smeđodlaki Zec.
Napisana sasvim jednostavnim, dečijim jezikom, a uvukla se u srca mališana i njihovih oditelja širom sveta.
„Volim te čak do stopala.“

DEKA I JA
Autor: Sajmon Džejms
Izdavač: Beli Put

Za svako dete koje ima tu sreću da detinjstvo provodi sa svojim dekom

Knjiga Deka i ja je predivna priča o devojčici po imenu Džes i njenom deki koji ima neobičan i zanimljiv hobi – posmatranje ptica. Deka svojoj unuci priča koliko su njegova iskustva sa pticama čudesna i magična. Džes je malo skeptična pa je i sama želela da pođe sa dekom na posmatranje ptica i uveri se u njegove reči.
Deka je tada poveo svoju unuku u avanturu koju će zauvek pamtiti.

Knjiga za svako dete koje ima tu sreću da detinjstvo provodi uz svog deku i od njega nauči razne vredne lekcije.

VEOMA GLADNA GUSENICA
Autor: Erik Karle
Izdavač: Propolis Books

Slikovnica koju vole deca širom sveta

Veoma gladna gusenica je već odavno postala klasik i prodavana je širom sveta u preko 40 miliona primeraka. Slikovnica prelepih, raznobojnih ilustracija, i veoma važne poruke koja promoviše večne vrednosti.
Ovo je priča o malenoj gusenici koja od kada se izlegla pokušava da pronađe hranu za sebe. U ponedeljak je gricnula jabuku, u utorak je gricnula dve kruške i na svakoj sledećoj stranici je prikazano šta je to sve malena gusenica pojela (slike hrane koju je gusenica probala su posebno zanimljive deci). Deca uz pomoć ove divne sikovnice imaju mogućnost da nauče mnogo toga – dane u nedelji, brojeve, da prrepoznaje hranu koja se pominje, da uče boje (koje su u ovoj slikovnici nestvarno lepe sa jasnim kontrastima). Malo stariji mališani mogu naučiti kako od gusenice nastaje leptir.
Moj predlog za rad sa starijom decom je da napravite „takmičenje“ ukoliko imate više mališana. Nakon čitanja knjige – zadatak je nacrtati i obojiti najlepšeg leptira. Ukoliko imate jedno dete, dajte mu ideju da ono nacrta najlepšeg leptira ili vi nacrtajte a ono neka boji. Možete kupiti u knjižari papir velikih dimenzija pa leptira na kraju i zalepiti kao poster na zid.

JAŠIN DAN NA NOŠI
Autor: Marija Jevtić
Izdavač: Propolis Books

Slikovnica idealna za period privikavanja na nošu

Maleni Jaša više ne nosi pelene. Od mame je dobio nošu. Ali, nije sasvim siguran šta sa njom da radi.
Sikovnica je savršena za period privikavanja na nošu i odvikavanja od pelena. Predivne ilustracije, veselih boja. Mališani će imati priliku da na zabavan način otkriju šta se to sa nošom ne radi, i za šta ona zapravo služi.
Ono što je mom sinu bilo veoma privlačno kod ove knjige je to što je knjiga upitnog karaktera gde se na svakoj stranici postavljaju pitanja kao na primer: „Da li se sa nošom kupa?“ na koja je on odgovarao i na taj način smo ovu slikovnicu listali veoma interaktivno.
Još jedna super stvar kod ove slikovnice je mnoštvo deci poznatih predmeta iz kuće, dečije sobe i domaćinstva. Super je ideja da deci postavljamo pitanja šta vide u npr. Jašinoj sobi, koje igračke, kojih su boja i sl.
Slikovnica na svojim stranicama ima i nekoliko rima, pa deca lako nauče napamet i čitaju zajedno sa nama.

BONTON ZA SVAKO DETE
Autor: Bojana Jovanović
Izdavač: Pčelica

Knjiga koju svako dete treba da poseduje u svojoj biblioteci

Bonton za decu je definitivno knjiga koju svako dete treba da ima. Knjiga je za malo stariju decu koja ovaj pojam mogu da razumeju i usvoje pravila bontona. Iz knjige se može saznati kako se treba ponašati u školi, biblioteci, bioskopu ili pozorištu, na utakmici, koja su pravila lepog ponašanja u saobraćaju, kako da se ponašamo kada putujemo i sl. Takođe, u knjizi se priča i o ponašanju na Internetu što je danas za mlađe generacije jako bitno jer kao što ste i sami sigurno upoznati, sve češće čujemo za nasilje preko interneta i društvenih mreža. Posebna pažnja se daje i načinu na koji se treba ophoditi prema životnoj sredini. Jako bitno, posebno za pre-tinejdž i tinejdž uzrast je i lična higijena i kultura govora.
Vrlo korisna knjiga koja je idealna i za poklon.

DODJI I VOZI SE SA NAMA
Izdavač: Vulkančić

Knjiga o prijateljstvu

Ova malena slikovnica tvrdih korica i zanimljivih slika je priča o prijateljstvu. Napisana na jednostavan način, zanimljiva za čitanje i lagana za razumevanje za najmlađe, nosi vrednu poruku o kojoj svakako možete razgovarati i sa malom decom. Zašto treba pomoći prijatelju u nevolji i po čemu se poznaju pravi prijatelji.

OBLAČIĆ
Avanture jednog oblačića
Autor: Slađana Perišić
Izdavač: Leo commerce

Zanimljiva slikovnica u stihu za najmlađe

Ova slikovnica u stihu za najmlađe je lepo ilustrovana, na jednostavan i pamtljiv način napisana priča o oblačiću koji putuje i priča o tom šta sve vidi. Sjajna prilika da izražajno čitate deci i stavljate akcenat na emocije i osećaje koje oblačić doživljava. Videćete u kojim se situacijama njegovo raspoloženje i emocije menjaju, kada se smeje, kada i zašto je ljut, zbog čega se postidi, šta ga veseli a šta uplaši i kako reaguje u različitim situacijama.

Sjajna prilika da sa decom posle čitanja popričate o emocijama koje oni osećaju i njihovim reakcijama na iste.

GLAVA, RAMENA, KOLENA I STOPALA
Autor: Hana Vud
Izdavač: Vulkančić

Zvučna knjiga sa dobro poznatom pesmicom koju deca obožavaju

Zvučna knjiga sa dobro poznatom pesmicom koju deca obožavaju. Slatke ilutraciije životinjica uz koje se mogu naučiti i vežbati delovi tela.

PEPA PRASE SLIKOVNICE
Izdavač: Evro Book

Viktorove omiljene slikovnice

Pepa Prase iskreno ne bi bio moj lični izbor za Viktora, ali njemu su trenutno omiljene. Ukoliko vaše dete voli Pepu, svakako će im biti zanimljive avanture Pepe i njene porodice.