DOs & DON’Ts u trudnoći 1.deo

Mojih 12 DOs u trudnoći

DO’s

  1. Hidratacija – jedna od važnijih stavki koju svaka trudnica treba da ima na umu je dovoljan unos tečnosti. Telu je u trudnoći potrebno više vode nego inače iz više razloga – za stvaranje i održavanje dovoljne količine plodove vode, stvaranje veće količine krvi, prenos hranljivih materija do bebe, za bolje i lakše varenje, kao i za cišćenje organizma od toksina. Stručnjaci preporučuju trudnicama da unose 10 čaša vode dnevno, što je otprilike 2,3 litra. Dovoljan unos tečnosti nama trudnicama može olakšati razne tegobe: konstipaciju (pa samim tim i stvaranje hemoroida), varenje, smanjiti oticanje (pogađa mnoge trudnice i vrlo je neprijatno – znam iz iskustva), i može sprečiti urinarne infekcije.
    *PREPORUKA: Čaj koji je odličan ukoliko imate urinarnu infekciju u trudnoći ili bakterije u mokraći je Čaj kod bakterija u mokraći za decu i trudnice. Isprobano i testirano 🙂
  2. Zdrava ishrana – Mnoge trudnice tokom trudnoće imaju pojačanu glad ili takozvane „cravings“ za različitim namirnicama. To je sve u redu i normalno, dokle god ne preterujemo sa unosom čipseva i druge indstrijske prerađene hrane. Najbolje je ishranu bazirati na obilju različitog voća i povrća.
    U trudnoći nam je takođe potrebno više folne kiseline koja je ključna na početku razvoja fetusa kako bi se sprečili razvojni defekti u mozgu – neural tube defects (lisnato zeleno povrće npr.zelena salata, žitarice, citrusi, mahunarke); gvožđa koji je poželjno unositi sa vitaminom C radi bolje absorbcije (crveno meso, riba, grašak, žitarice); kalcijuma za bebine kosti i zube (mlečni proizvodi, jogurt, sir, bademovo mleko, sardina); vitamin D koji je zajedno sa kalcijumom neophodan za pravilan razvoj kostiju (riba, punomasni mlečni proizvodi, sojino mleko, bademovo mleko) kao i povećan unos proteina . Sarah Krieger, sertifikovani nutricionista za penatalnu ishranu (Academy of Nutrition and Dietetics in St. Petersburg, Florida) opisuje proteine kao gradivne nutritijente jer imaju ulogu formiranja važnih bebinih organa kao što su mozak i srce. Odličan izvor proteina su jaja, meso, tofu, koštunjavo voće (bademi, orasi, lešnici i sl.), riba, mahunarke, sočivo.
  3. Suplementi – Za svaku trudnicu izabrani lekar će preporučiti odgovarajuće suplemente koji su bitni kako bi potpomogli pravilan razvoj bebe. Danas se na tržištu može naći veliki broj prenatalnih suplemenata. Moj izbor je uvek PREGNACARE PLUS jer sadrži sve neophodne vitamine koji su bitni i za mamu i za bebu. Već sam pomenula koji su to najvažniji minerali i vitamin koji su neophodni za bebin razvoj i kroz koju se hranu mogu konzumirati. Ipak, neki vitamini se ne mogu u dovoljnoj meri uzeti iz namirnica, pa je svakako sigurniji način uneti ih kroz preporučene suplemente.
    Kao što sam već pomenula, moj izbor je Pregnacare Plus jer pored preporučene količine folne kiseline od 400mcg, sadrži i Omega 3 masne kiseline u odvojenoj kapsuli, koje su neophodne za pravilan razvoj mozga i vida bebe. Ovo pakovanje sadrži 28 kapsula Omega 3 kao i 28 tableta kombinovanih vitamina i minerala.
Prenatalni vitamini Pregnacare Plus, Vitabiotics. Moja preporuka.

4. Fizička aktivnost – Za svaku zdravu trudnicu, fizička aktivnost je veoma bitna iz više razloga – pre svega da bismo se osećale dobro i ostale zdrave. Redovna fizička aktivnost tokom trudnoće će olakšati neke česte tegobe koje mogu imati trudnice. Vežbe će pomoći kod bola u leđima, umora, oticanja nogu, pravilnog držanja, za smanjenje stresa, ali i pomoći kod dobijanja snage i pripreme tela za porođaj. A naravno i sprečiće prekomerno dobijanje na težini.
O vežbanju u trudnoći, sa posebnim akcentom na prenatalnu yogu sam već ranije pisala na blogu, i tekst možete pročitati u tekstu BENEFITI VEŽBANJA U TRUDNOĆI I YOGA ZA TRUDNICE.
Stručnjaci savetuju da ako smo bile aktivne pre trudnoće, treba sa aktivnostima i nastaviti, a ako niste vežbale ranije, svakako možete praktikovati šetnje, yogu za trudnice ili plivanje. Preporučuje se po 30 minuta aktivnosti dnevno, svakoga dana ili barem većinu dana u sedmici. Naravno, uvek prvo proverite sa svojim doktorom ili babicom da li možete upražnjavati fizičku aktivnost i u kojoj meri.

5. Kegelove vežbe – Kegelove vežbe su vežbe za jačanje karličnog dna, a izvode se naizmeničnim stezanjem i opuštanjem mišića vagine. To su mišići koji „drže“ bešiku i njihovo jačanje za glavnu ulogu ima sprečavanje nekontrolisanog mokrenja. Ove vežbe je neophodno i veoma važno raditi i u trudnoći, ali i inače kako bi mišići dna karlice ostali jaki.
RADITE LI KEGELOVE je tekst koji sam pisala nakon mog prvog porođaja, i u njemu sam opisala detaljno kako se izvode ove vežbe i koji su sve benefiti.

6. Dovoljno sna i dodatni odmor – Često sam u prvoj trudnoći slušala savete tipa „naspavaj se dok ne dođe beba, trebaće ti“. Naravno, savet nije baš praktičan jer san koji manjka kada beba stigne ne može da se nagomila unapred 😀
Ipak, tokom trudnoće neophodan je dodatni odmor i dovoljno sati sna, jer ipak, naše telo pravi celo jedno novo biće. Negde sam pročitala „You really do need that extra nap because, hey, your body is creating a whole little human in there, including its eyebrows!“ 😀
Tako da, drage moje, prioriteti su bitni. Ako baš niste u mogućnosti da dremnete tokom dana, potrudite se da na spavanje odete ranije, pa makar to bilo i oko 21-22h.

7. Pripremi se za porođaj – Informisanje na temu trudnoće i porodjaja – Ovo je jako bitna stavka, i iskreno vam preporučujem da se date na čitanje. Informacije koje možete saznati o svom telu koje se menja, o razvoju bebe, o načinima pripreme za porođaj, kao i o samom porođaju su neprocenjive i mogu samo da vam pomognu. Takođe, jedna stvar koju kao mama koja je već jednom prošla kroz postporođajni oporavak (koji nije bio ni malo lak), mogu svakoj trudnici da dam savet da se dovoljno informiše i o tome kako izgleda postporođajni period. Sve se mi mnogo više pripemamo za sam porođaj, zanemarujući oporavak od istog, a nekima od nas je taj period mnogo teži od samog rađanja.
Dva teksta na tu temu POSTPARTUM i OPORAVAK NAKON POROĐAJA sam pisala nakon svog teškog porođaja i oporavka od istog, pa vam predlažem da bacite pogled 🙂
Neke od knjiga koje mogu da preporučm su ispod:
WHAT TO EXPECT WHEN YOUR EXPECTING
INA MAYs GUIDE TO CHILDBIRTH
The Second Baby Book : How to cope with pregnancy number two and create a happy home for your firstborn and new arrival

Naredne nisam čitala ali sam čitala dobre kritike i definitivno su mi na spisku:
Gentle Birth, Gentle Mothering
The Calm Birth Method : Your Complete Guide to a Positive Hypnobirthing Experience
Orgasmic Birth
Ina May’s Guide to Breastfeeding

Takođe, postoje aplikacije za praćenje trudnoće koje su super i veoma korisne, koje ja preporučujem, Moje top 3 mobilne aplikacije za praćenje trudnoće.

Priprema za dolazak bebe je veoma važna.

8. Prenatalni kurs / škola roditeljstva – Osim informisanja preko knjiga i literature, mislim da je sjajna stvar pohađati neku školu roditeljstva jer u njima možete saznati mnogo korisnih informacija od različitih stručnjaka, a i povezati se sa nekima od njih, ili drugim mamama.
*PREPORUKA:
Babybelista
Roditeljstvo Novog Doba

9. Poseta zubaru – Ukoliko imate potrebu za zubarom, budite sigurne da u trudnoći možete najnormalnije, čak je i poželjno, ukloniti kamenac, popraviti ili izvaditi zub. Raspitajte se, neke ordinacije imaju besplatno čišćenje zuba za trudnice.

10. Saveti lekara i konsultacija na vreme – Ukoliko imate bilo kakvu brigu ili tegobu, smatrate da nešto nije u redu odmah se javite svom lekaru, ne čekajte da simptomi sami prođu, i nemojte tražiti pomoć na forumima i grupama za mame i bebe na FB, tako samo možete nauditi sebi i svojoj bebi.

11. Pomoć i podrška – Za mnoge od nas trudnoća je vrlo osetljiv period. Hormoni divljaju, promene raspoloženja su česte, emocije uzburkane. I budite sigurne da, iako je prilično teško nositi se sa svim tim različitim emocijama i brigama, sve je u redu i sve je normalno. Ipak, ukoliko vam promene raspoloženja ili nagomilane emocije remete svakodnevnicu, osećate se usamljeno ili nelagodno, najprijateljskiji savet je da popričate sa nekim, idealno sa terapeutom koji vam najbolje može pomoći.
Mentalno zdravlje je važno isto koliko i fizičko, tako da budimo odgovorne prema sebi.

12. Uživaj u trudnoći – Potrudite se da maksimalno uživate u trudnoći jer ona je jedinstveno i neverovatno iskustvo.
Meni je na primer, poseban užitak u trudnoći priprema za dolazak bebe, kupovina malenih stvari, opremanje kutka za bebu, slušanje podkasta o majčinstvu i trudnoći, i gledanje baby shopping haulova 😀

Oktobar 2016. Barcelona
6. mesec trudnoće