MOJE 4 OMILJENE KNJIGE O TRUDNOĆI I POROĐAJU

Omiljene knjige kao priprema za porođaj

Ukoliko pratite moj INSTAGRAM PROFIL ili moj YouTube kanal onda ste već sigurno videli moju objavu da sam u drugom stanju i da nam u septembru stiže beba broj 2 🙂

majka i dete, privatna kolekcija

U današnjem tekstu ću vam predstaviti moje omiljene knjige o trudnoći koje već neko vreme čitam i izučavam i koje su mi od ogromne pomoći u ovoj drugoj trudnoći i koje su mi jedna od glavnih priprema za lakši porođaj.
(sve knjige su na engleskom, i sve sam ih naručila preko sajta Bookdepository, i za svaku ću ostaviti direktan link. )

 1. INA MAY’S GUIDE TO CHILDBIRTH – INA MAY GASKIN (The Worlds Leading Midwife)
  BOOKDEPOSITORY – LINK ZA KUPOVINU

  Ova knjiga je definitivno jedna od najpopularnijih knjiga o trudnoći i porođaju u svetu. Napisala ju je Ina May Gaskin, vodeća i možda najpopularnija babica na svetu. Osnivač je porođajnog centra The Farm u Tenesiju u kome je obavljeno preko 2200 porođa
  ja i koji beleži veoma niske procente smrtnosti kao i upotrebu medicinskih intervencija pri porođaju.
  Ina May je babica sa preko 40 godina iskustva koja ženama širom sveta približava prirodni porođaj uveravajući ih da je njihovo telo stvoreno za rađanje i da zna i ume da rodi bebu bez medicinske pomoći. Ona govori o vezi između uma i tela i objašnjava u koliko je ona značajna za bezbedan porođaj. U ovom praktičnom vodiču za porođaj, Ina May nam daje bezbroj saveta kako povećati šanse za što lagodnije porođajno iskustvo i ohrabruje nas i osnažuje da verujemo svojim ženskim telima. Prvi deo knjige je sačinjen od realnih iskustava žena koje nam predstavljaju svoje porođajne priče inspirišući nas da verujemo u pozitivno iskustvo rađanja. Drugi deo knjige je koncipiran tako da se u njemu može pročitati sve o trudnoći i porođaju iz ugla jedne iskusne babice. Ona nam objašnjava anatomiju ženskog tela, fiziologiju porođaja, objašnjava sve faze porođaja uz pregršt praktičnih saveta kako svaka žena može učiniti svoj porođaj boljim i lepšim iskustvom. Govori nam o važnosti pokreta pri rađanju, o nepotrebnosti rutinskih intervencija koje su danas u većini slučajeva obavezne u porodilištima, i govori o značaju prirodnog porođaja kao o najboljoj opciji rađanja. Govori i o vrstama porođaja. Mnoge žene znam da zanima vaginalni porođaj nakon carskog reza kao i kako izbeći epiziotomiju, indukciju i sl. a u ovoj knjizi se o svemu tome govori.
  Ono što je meni konkretno bilo jako korisno (naravno pored svega gore navedenog), je poglavlje u kojem Ina govori o stvarima koje treba imati na umu i pitanjima koja treba postaviti prilikom izbora lekara ili babice za porođaj.
  Nebitno da li ćete se porađati kod kuće, u državnom ili privatnom porodilištu, ova knjiga će vam svakako pomoći da steknete veru u snagu svog tela i da sebi priuštite najbolje iskustvo.
  Osnažujuća, realna, moćna, edukativna, knjiga koju svaka žena, buduća mama, babica, medicinski radnik ili doktor treba da pročita!

 2. ORGASMIC BIRTH – Your guide to safe, satisfying, and pleasurable birth experience – Elizabeth Davis and Debra Pascali-Bonaro
  BOOKDEPOSITORY LINK ZA KUPOVINU

  Elizabeth Davis je babica edukator u oblasti ženskog reproduktivnog zdravlja preko 35 godina. Ko-osnivač je centra National Midwifery Institute.
  Debra Pascali-Bonaro je sertifikovani Lamaze stručnjak za porođaj, DONA dula trener kao i međunarodni poznata govornica i edukator o porodiljskoj nezi.
  Ova knjiga, pomalo neobičnog naziva, je jedna obavezna literatura za svaku ženu koju čeka porođaj. Knjiga koja je osmišljena tako da pomogner ženama da edukujući se o trudnoći i porođaju preuzmu kontrolu i igraju aktivnu ulogu u svom porođaju. Ova vrlo inspirativna i praktična knjiga je kao i knjiga Ine May podeljena na, nazovimo ga, teorijski i na praktični deo.
  U prvom delu knjige može se pročitati sve o porođaju, o njegovom toku i opcijama koje su ženama dostupne. Možete saznati pregršt informacija o radu hormona, o kontrakcijama, o medicinskim procedurama, anestezijama, indukciji, vrstama porođaja i sl. Veoma važan akcenat stavljen je na orgazmičan porođaj kao neku vrstu tabu teme, a koji je, videćete kroz knjigu, ogroman broj žena iskusilo.
  Drugi deo knjige nas vodi trimestar po trimestar kroz trudnoću, objašnjava kroz šta sve žensko telo prolazi u trudnoći i daje nam dosta praktičnih saveta o ishrani, nezi, razvoju bebe.
  Treći deo knjige su priče. Žene nam pričaju o svojim porođajnim iskustvima. Vrlo često žene porede svoja iskustva različitih porođaja i verujte da ima svakakvih iskustava od kojih ćete se sa nekima sigurno poistovetiti ako dok čitate ovu knjigu niste prvi put u drugom stanju.
  Knjiga Orgasmic Birth je takođe jedna osnažujuća i ohrabrujuća knjiga koja poništava decenije u kojima je porođaj umetnut u naše umove kao jedno neprijatno i bolno iskustvo i koja pokazuje kako rađanje može i treba da bude moćno iskustvo vredno pamćenja koje ženu osnažuje i pruža joj specifičan osećaj zadovoljstva.

 3. GENTLE BIRTH, GENTLE MOTHERING – Dr. Sarah Buckley
  A Doctors Guide to Natural Childbirth and Gentle Early Parenting Choices
  BOOKDEPOSITORY LINK ZA KUPOVINU

  Dr. Sarah Buckley je lekar a istovremeno i majka četvoro dece.
  Ova knjiga je blago! Napisana znanjem lekara a iskustvom i posvećenošću majke. Potkrepljena činjenicama, u prvom delu knjige autorka govori o porođaju sa medicinskog aspekta (obrađuje teme kao što su neometan porođaj, ultrazvuk, epidural, indukcija, Carski rez i dr.) i takođe nam priča svoja sopstvena iskustva trudnoće i rađanja koja je imala sa svakim od svoje četvoro dece.
  U drugom delu, autorka se bavi temama kao što su dojenje, povezivanje sa bebom, spavanje, kao i razne druge važne teme koje prate prve dane sa bebom.
  Knjiga koja je zaista zlata vredna i pravi izbor za sve buduće mame i tate jer daje veoma širok uvid u najbitnije stvari koje prate jednu trudnoću i porođaj, kao i period nakon rođenja, a sve to iz ugla jedne doktorke, stručne da govori o ovim temama.

 4. THE SECOND BABY BOOK
  How to cope with pregnancy number two and create a happy home for your firstborn and new arrival.
  BOOKDEPOSITORY LINK ZA KUPOVINU

  Knjiga za sve one mame koje će, kao i ja, to postati po drugi, ili možda treći, četvrti put.
  Knjiga koju ne mogu dovoljno da nahvalim i preporučim! Nju sam kupila čim sam ostala u drugom stanju i to je bila kupovina godine za mene!
  Knjiga prepuna više nego korisnih saveta, predloga, iskustava, laka za čitanje.
  Autorka knjige je dula i sama majka četvoro dece koja u knjizi opisuje svoja, kao i iskustva hiljade žena sa kojima je radila i kojima je bila podrška na porođaju.
  U knjizi možete pročitati:
  -o različitim razlikama u godinama između dece
  -izazovi u trudnoći kada brinete o još jednom detetu
  -kako se pripremiti za drugi porođaj
  -odgovori na pitanja koja brinu mame – šanse za ponovljenu epiziotomiju, instrumentisan porođaj, carski rez i sl.
  -čuvanje starijeg deteta kad mama ode u porodilište
  -emocije tokom trudnoće, a i kada beba dođe (osećaj krivice)
  -ljubomora i rivalstvo
  -dosta praktičnih saveta i spiskova o kupovini za drugu bebu, kao i o stvarima koje se mogu ponovo koristiti, igre sa starijim detetom dok beba sisa, spavanje oba deteta i mnooogo drugih veoma korisnih stvari ćete pronaći u ovoj sjajnoj knjizi!

Ukoliko i vi imate neku literaturu koja vam je pomogla oko pripreme za porođaj, volela bih da podelite sa mnom u komentarima, sigurna sam da će nekima značiti 🙂

Najbolja priprema je edukacija