Q & A: 10 PITANJA I ODGOVORA O TRUDNOĆI

Moja druga trudnoća

Već neko vreme aktivno razmišljam na koji bi to način mogla da pišem o svojoj drugoj trudnoći i o nekim izazovima sa kojima sam se suočila, ali nisam bila sigurna kako sve o čemu sam smatrala da je korisno i zanimljivo pisati da uobličim u jedan tekst. Onda sam došla na ideju da to bude u formi nekog upitnika.

Dvoumila sam se da li da napravim upitnik na mom Instagramu , ali sam odustala i rešila da preko neta nađem pitanja koja mislim da bi bila podjednako zanimljiva svima koji bi mogli ‘naleteti’ na ovaj blog post i na njih odgovorim.

Nadam se da će vam ovaj tekst biti zanimljiv, ali ujedno i koristan i informativan.

Uživati u svakom danu trudnoće je blagoslov.


 1. Razlika između prve i druge trudnoće?

  Postoji neokoliko značajnih razlika.
  Najbitnija razlika između moje prve i druge trudnoće je vreme, zapravo manjak istog u drugoj trudnoći. Tokom prve trudnoće čini mi se da sam imala svo vreme ovog sveta. I za sebe i za bebu. Naime, tokom prve trudnoće bila sam od samog početka na trudničkom bolovanju i jedini zadatak koji sam imala bio je da brinem o sebi i svom zdravlju. Odmarala sam koliko sam htela, spavala kada sam bila umorna, šetala koliko sam mogla i htela, redovno pohađala yogu za trudnice i išla u školu roditeljstva.
  U drugoj trudnoći sam radila u kancelariji od samog početka, što em je oduzimalo značajan deo dana van kuće i sa određenim obavezama, em je podrazumevalo nedostatak vremena za odmor koji je u prvom trimestru jako potreban.
  Druga značajna razlika je što ovaj put imam trogodišnjaka o kome naravno treba da brinem, a njegove potrebe su dosta zahtevne i podrazumevaju da sam uvek u nekoj jurnjavi 😀 Naravno, to nije toliko loša stvar jer htela to ili ne, aktivnost u trudnoći je zagarantovana!
  Treća bitna razlika je ta da sam se u drugoj trudnoći suočila sa Gestacijskim dijabetesom koji ni najmanje nisam očekivala i ako ćete iskreno, činjenica da ga imam me je jako smorila. Na mom YouTube kanalu sam pričala o Gestacijskom dijabetesu, kako smo ga otkrili i kako izgleda trudnoća sa tim stanjem. Možete pogledati video OVDE.
  Sledeća bitna razlika je ta da se ove 2020. godine ceo svet suočio sa globalnom pandemijom izazvanom Covid 19 virusom, pa je ta činjenica učinila moju trudnoću (a verujem i svih ostalih trudnica) jako stresnom. Od samog straha od zaraze virusom, preko prinudne izolacije koja je sa sobom nosila posledice poput nedovoljne aktivnosti, osećaja usamljenosti i bespomoćnosti, do zatvaranja porodilišta i promene plana porođaja, trudnice su se zaista suočile sa specifičnom situacijom.
  Poslednja razlika koju ću navesti je bolja priprema za porođaj u trudnoci br.2. Naime, iako smo i u prvoj trudnoći imali solidan plan i verovali da će sve ići po dogovoru, na sam dan porođaja, iz nama nepoznatih razloga, vraćeni smo iz porodilišta u kome smo planirali porođaj sa doktorkom koja je trudnoću u tom porodilištu i pratila. Porođaj se završio u drugom porodilištu gde sam, slobodno mogu da kažem, imala jako loš tretman, jednu potpunu zanemarenost.
  Ovaj put porođaj smo isplanirali na malo drugačiji način i nadam se da će se sve ispostaviti kako očekujemo. Pisaću vam o porođaju nakon što dođe beba.

 2. Najteža stvar sa kojom se nosiš kao trudnica?

  Odgovor na ovo pitanje za mene je definitivno neizvesnost oko porođaja, kao i naravno briga o zdravstvenom stanju bebe i mame. Bez obzira koliko i šta planiraš i pripremaš se, porođaj će imati neki svoj prirodan tok na koji ne može uvek da se utiče. Bitno je da oko sebe imaš dobar tim lekara i babica, partnera kao podršku i da uradiš sve u svojoj moći da se psihički i fizički pripremiš za taj događaj.

 3. Koji je najbolji način da se trudnica pripremi za porođaj?

  Po mom mišljenju svaka trudnica bi trebalo da uloži neki deo svog vremena za psihičku i fizičku pripremu za porođaj. Svakako tu mislim da isplanira neku fizičku aktivnost koju će praktikovati tokom trudnoće u dogovoru sa svojim lekarom (yoga, pilates, plivanje, šetnja..). Moja topla preporuka su i psihofizičke pripreme na kojima ćete se osnažiti i psihički i fizički, naučiti vežbe disanja i relaksacije koje zaista mogu bitno da olakšaju porođaj. Ja pohađam časove kod Babice Divne koju od sveg srca mogu da preporučim.
  I poslednje ali ne najmanje bitno, mislim da svaka trudnica treba da se informiše o trudnoći i porođaju preko proverenih kanala. Da li će to biti knjiga ili možda školica za trudnice, neki YouTube kanal, i sl. Ono što sam ja praktikovala tokom cele trudnoće su knjige koje su me zaista upoznale sa celim tokom trudnoće, procesom rađanja, prirodnim porođajem i dale veru u sopstveno telo.
  Pisala sam o knjigama koje preporučujem u tekstu MOJE 4 OMILJENE KNJIGE O TRUDNOĆI I POROĐAJU, svakako ih preporučujem.
  Takođe, jedan veoma koristan i informativan YouTube kanal koji vodi jedna dula Bridget Teyler meni je od velike pomoći, pun korisnih informacija.

 4. Kada si osetila prve bebine pokrete?

  U prvoj trudnoći to je bilo negde u 18. ili 20. nedelji. U drugoj trudnoći već u 16. nedelji.

 5. Da li si imala neku određenu hranu za kojom si žudela u trudnoći (pregnancy cravings)?

  U prvoj trudnoći definitivno mandarine, belo grožđe i u jednom periodu sir (gauda, edamer).
  U drugoj trudnoći su mi se jako jele jagode u jednom periodu, a u prva tri meseca zbog blagih mučnina, jelo mi se uglavnom suvo pecivo.

 6. Da li si radila neki prenatalni test i koji preporučuješ?

  Nisam radila prenatalni test ni u jednoj trudnoći. Radila sam u obe Dabl test.
  U prvoj trudnoći prenatalni testovi nisu bili popularni, i lekari ih tada nisu nešto preporučivali.
  U drugoj nam je doktorka predložila, ali smo vodeći se činjenicom da je Dabl bio dobar i prva trudnoća bila dobra i dete zdravo, a nemamo genetske bolesti u porodici, odlučili da ga ne radimo.

 7. Da li uzimaš neke prenatalne vitamine i koje preporučuješ?

  Da, uzimam Pregnacare Plus. Njih sam uzimala i tokom cele prve trudnoće i meni su se pokazali odlični. Takođe, uzimam i gvožđe i vitamin C od 1000mg.
  Na početku sam takođe uzimala Folnu kiselinu.
  Sve ovo mi je preporučeno od strane izabranog lekara.

 8. Koliko kilograma si dobila u trudnoći?

  U prvoj 12 kg, a u drugoj za sada (9. sam mesec) 6kg.

 9. Kako je trudnoća uticala na tvoj odnos sa mužem?

  Generalno mislim da nas je prilično povezala. Mislim da ako je partner uključen u trudnoću, vrlo brzo će razumeti kroz šta sve žena prolazi u ovom, za nju osetljivom periodu. Kod nas se to, čini mi se možda malo jače ispoljava sada u drugoj trudnoći, mada mi je muž i u prvoj i u drugoj trudnoći zaista velika podrška i pomoć.
  Ovaj put smo, zbog mog lošeg iskustva sa prvog porođaja, odlučili da Vlada bude prisutan na drugom porođaju.
  Uživamo razgovarajući kako će sve da izgleda kada beba dođe i kako će se Viktor prilagoditi na novog člana. Svakako jedan vrlo uzbudljiv period je pred nama 🙂

 10. Čemu se najviše raduješ u perioudu koji dolazi i da li ima nešto čega se plašiš ili pribojavaš?

  Iskreno, najviše me raduje činjenica da će moj sin Viktor dobiti pojačanje 😀 Raduje me sve oko dolaska nove bebe, od momenta kada ću je uzeti u ruke i grliti, pa do onih trenutaka kada svi zajedno budemo uživali u novoj porodičnoj atmosferi, ali svakako me najviše zanima kako će izgledati Viktorov odnos prema bebi.
  Plaši me i dalje cela ova neizvesnost oko virusa korona i život u novim uslovima. Plaši me ta neizvesnost koju ovakva pandemija nosi sa sobom.
  Ipak, zaista se nadam da će se sve uskoro srediti i da će se situacija globalno stabilizovati.


  Ukoliko vam se ovaj upitnik dopao, a možda imate još neko pitanje o trudnoći, porođaju ili bilo čemu drugom, ostavite mi komentar ispod teksta, ili mi pišite na mojoj Instagram stranici.


  Love, K
Lepote trudnoće.