VEŽBAMO MOZGIĆE – AKTIVNOSTI ZA DECU 4-5 GODINA

Moj sin Viktor (4) je prilično aktivno dete I dosta vremena provodi napolju. Obožava aktivnosti poput penjanja na drvo, igre žmurke, rvanja, borbe I junaka iz crtaća I stripova. Trenutno su mu omiljeni Marvelovi junaci, Spajdermen, Tor I ostali. Voli puške, luk I strelu, sekire, mačeve, igra se pirata I vitezova. Potrudili smo se da mu nabavimo lepe I kvalitetne drvene igračke – mač, sekiricu, luk I strelu.

Nikada ga nije mnogo privlačilo da boji, crta ili uči da piše. Mi ga ne forsiramo, ima vremena, naučiće. Ipak, ja sam vrlo kreativan tip I volim umetnost pa često izmišljam aktivnosti za njega koje bi mu bile zanimljive I približile ga slikanju I kreativnim igrama.

U daljem tekstu vam predstavljam neke od aktivnosti koje smo nedavno radili I koje su super za uzrast 4-5 godina, a njemu su bile zanimljive I držale su mu pažnju. U pitanju su aktivnosti tipa radna sveska koje vrlo lako možete sami nacrtati u bloku ALI uskoro će ovakvi radni listovi moći da se downloaduju sa mog bloga u PDF formatu pa ih možete lako odštampati, so stayed tuned for that 🙂

 1. POVEZIVANJE TAČKICA ISTE BOJE
  Na papiru običnim bojicama ili flomasterima nacrtajte nasumično po dva kružića iste boje – dva žuta, dva zelena, dva zelena. Dete ima zadatak da spoji linijom dva kružića iste boje.
 2. SPOJITI ISTE OBLIKE
  Na papiru nacrtajte po dve figure ili predmeta istog oblika – dva trougla, dva kvadrata, dva kruga, dva srca i slično i poput prethodnog zadatka, dete treba linijom da spoji dva ista oblika. Ukoliko dete voli da boji, može iste oblike obojiti određenom bojom.
 3. OBOJITI KUGLE SLADOLEDA U BOJAMA KORNETA
  Kao na slici nacrtajte kornete sa kuglama sladoleda i obojite kornet. Dete ima zadatak da kugle oboji u istoj boji kao što je kornet.
 4. SVAKO SLOVO OBOJITI ODGOVARAJUĆOM BOJOM
  Kao na slici napišite nekoliko slova i obojite ih određenom bojom. Ispod napišite neku reč koja sadrži slova koja ste napisali iznad i obojili. Dete ima zadatak da slova u reči uporedi sa obojenim slovima i oboji istom bojom. (vidi sliku 4)
 5. NASTAVITI BOJENJE U DATOJ BOJI
  Kao na slici gde vidite brojeve koji su po malo obojeni možete napisati ili slova ili brojeve, zavisi od toga šta dete uči ili vežba. Dete ima zadatak da završi bojenje i imenuje svaki broj ili slovo.
 6. NASTAVITI CRTANJE ROBOTA PO UZORU KAKO JE ZAPOČETO
  Kao na slici od oblika nacrtati pola robota, a dete po ugledu na prvu polovinu treba da nacrta drugu.
 7. OBOJI VOZIĆ
  Kao na slici od oblika nacrtati vozić. Iznad slike dati primere gde je svaki oblik obojen u određenu boju. Dete ima zadatak da vozić oboji po ugleda na zadate obojene oblike.
Ideje aktivnosti za uzrast 4-5 godina

Nadam se da ste u ovim našim aktivnostima našli inspiraciju za igru i zabavu, a na mom Instagram profilu možete naći još više ideja za DIY sa decom, kao i razne druge teme o roditeljstvu.

Vidimo se uskoro sa novim aktivnostima, koje će, kako sam napisala, biti u PDF verziji dostupnoj za download.

Love, K